fbpx

PRU15: Selesaikan isu banjir fokus calon bebas Parlimen Klang, Deepak Jaikishan

pru15
Deepak Jaikishan ketika berucap pada Makan Malam Mesra Rakyat di Dewan Hokkien Klang malam tadi.

KLANG: Langkah-langkah pencegahan banjir yang terus menghantui penduduk Klang adalah  adalah fokus utama yang dikemukakan oleh calon bebas bagi Parlimen Klang PRU15, Deepak Jaikishan.

Katanya, perkara itu wajar diberi keutamaan kerana Klang sentiasa terdedah kepada banjir terutama ketika musim tengkujuh dan  dan ribut petir hampir setiap hari di negara ini. 

Dalam ucapannya pada majlis makan malam yang dihadiri lebih 800 penduduk Klang, di Makan Malam Mesra Rakyat di Dewan Hokkien di sini malam ini, Deepak berkata salah satu manifesto utamanya untuk Klang ialah pencegahan dan tebatan banjir. 

Jika dipilih oleh pengundi Klang sebagai wakil rakyat mereka, Deepak berkata, beliau akan mendesak kerajaan negeri supaya memberikan bantuan kewangan kepada mangsa banjir dalam tempoh 24 jam. 

Katanya, perkara itu boleh dilakukan dengan mangsa banjir hanya mendaftar bagi mendapatkan bantuan melalui platform WhatsApp. 

Deepak Jaikishan meluangkan masa bersama penyokongnya sebelum bergegas pergi melawat kawasan banjir di Klang. malam tadi

Selain itu katanya, perlu dibangunkan sistem saliran dan pengairan alternatif di Klang dalam tempoh tiga bulan akan menjadi antara keutamaannya apabila beliau dipilih.

Beliau juga menjanjikan penyelarasan yang lebih baik antara Majlis Perbandaran Klang dan penduduk Klang untuk pengurusan saliran dan sungai yang lebih baik serta kerjasama yang lebih baik dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan komuniti setempat untuk pencegahan banjir dan tindak balas kecemasan.

Keperluan mendesak bagi Klang, katanya, ialah penubuhan pasukan respons banjir Klang yang berdedikasi. 

Beliau mencadangkan supaya dikumpulkan 1,000 sukarelawan, disokong oleh 20 bot penyelamat dengan peralatan menyelamat yang lengkap untuk menjalankan kerja menyelamat.

Deepak turut bercakap tentang meningkatkan taraf hidup Orang Kurang Upaya (OKU) di mana beliau berkata, adalah wajar semua pejabat kerajaan, pusat membeli-belah dan pusat perniagaan di Klang mempunyai kemudahan mesra OKU.

Jika dipilih sebagai wakil rakyat beliau akan memastikan sasaran ini tercapai dalam tempoh satu tahun.

Deepak juga berkata, Klang akan dijadikan bandar yang lebih selamat dengan mendapatkan 1,000 anggota polis bantuan untuk meronda zon jenayah tinggi 24 jam sehari. 

Selain itu, katanya, CCTV akan dipasang di kawasan sasaran untuk mencegah jenayah.

Bagi pendidikan, Deepak berkata beliau akan mendapatkan Geran Pendidikan tahunan sebanyak RM 300,000 untuk penyelenggaraan dan penyelenggaraan sekolah. 

Ini, katanya, perlu supaya sekolah-sekolah di Klang tidak rosak akibat kurang penyelenggaraan.

Deepak juga bersetuju untuk meminta jaminan bertulis daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) supaya nama-nama yang menjadi identiti Klang tidak ditukar demi mengekalkan sejarah.

Deepak berkata, beliau juga mempunyai beberapa insentif yang dirancang untuk belia, wanita dan warga emas Klang. 

“Tiada kumpulan masyarakat yang akan diketepikan kerana kita secara kolektif bergerak ke hadapan untuk memajukan Klang dan menawarkan kehidupan yang lebih selesa untuk semua warga Klang,” katanya. – UTUSAN 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN