Kalau tak 'harimau', 'sotong' pula buat hal... - Utusan Malaysia

Kalau tak ‘harimau’, ‘sotong’ pula buat hal…

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

ISNIN lalu, dua hari sebelum Hari Raya Aidilfitri saya ke pasar raya di Shah Alam untuk membuat persiapan akhir menyambut lebaran.

Saya fikir tentu sudah lengang ketika itu. Tetapi tidak juga. Ramai pula masih berbelanja di situ. Tidak balik ke kampung kah? Mungkin memang orang Shah Alam.

Semasa mahu membayar di kaunter, kad debit saya tidak boleh ditolak. Beberapa kali juga saya meminta juruwang mencuba. Tetapi tidak berjaya. Saya jadi panik dan malu. Tak akan lah duit tiada? Getus saya dalam hati. Bermacam-macam sangkaan bermain di kepala saya. Namun, nasib baik anak saya ada kad bank lain, terpaksalah guna duit anak dulu. Alahai.

Selepas membayar, saya pergi ke kedai lain. Beli sedikit barang untuk mencuba lagi kad itu. Masa beratur, orang di depan saya kadnya juga ditolak. Saya lihat mengigil tangannya mengira wang tunai yang ada dalam begnya. Kata juruwang itu, hari ini sudah banyak kali kad CIMB tidak boleh digunakan.

Saya pun melayari platform X, cuba mencari betulkah CIMB bermasalah? Ya, sudah trending. Ramai yang bising-bising.

Ada yang terpaksa letak balik barang-barang keperluan Hari Raya yang hendak dibeli, yang sedang servis kereta pun sangkut tidak dapat membayar terpaksa pinjam duit kawan-kawan, yang sedang dalam perjalanan pulang ke kampung tidak dapat mengisi minyak, ada yang tak dapat keluar dari parkir kerana menggunakan kad itu dan macam-macam lagi.

Bukan setakat debit, wang juga tidak boleh dikeluarkan melalui mesin ATM. Persoalan besar di sini, mengapa berlaku ketika umat Islam di negara ini hendak berhari raya? Lagi sehari hari raya, tentu banyak urusan pengeluaran wang dibuat.

Sebelum itu, pengguna Maybank juga mengalami masalah yang sama. Ramai bising-bising di media sosial. Keadaan jadi haru-biru bila kad tidak dapat digunakan ketika hendak membayar di kaunter.

Ini sebenarnya bukan baru pertama kali berlaku. Sudah banyak kali. Itulah, kalau tak harimau, sotong yang buat hal, fikir saya.

Kalau hendak selenggara pun, tunggulah waktu tengah malam. Bukan siang hari, masa orang ramai sedang berurusan dengan wang mereka.

Dan kenapa pula sistem selalu down? Sepatutnya sebagai bank yang mencatat keuntungan yang berbilion-bilion setahun, mereka patut mempunyai sistem online yang bagus dan mengeluarkan kos yang tinggi untuk memastikan perkhidmatan terhadap pelanggan mereka sentiasa dijaga dan diutamakan.

CIMB Group Holdings Bhd. mencatatkan prestasi teguh bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2023 apabila keuntungan bersihnya meningkat 28.3 peratus kepada RM6.98 bilion daripada RM5.44 bilion pada tahun sebelumnya.

Sementara itu, Malayan Banking Bhd. (Maybank) mencatatkan keuntungan bersih tinggi sebanyak RM9.35 bilion, peningkatan 17.5 peratus, bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember, 2023, berbanding RM7.96 bilion pada Tahun Kewangan 2022. Hasil meningkat kepada RM64.47 bilion daripada RM49.42 bilion sebelumnya.

Jadi mengapa tidak  melabur lebih kepada sistem online mereka untuk kemudahan pelanggan, setanding dengan keuntungan berbilion ringgit yang mereka peroleh?

Justeru tindakan Bank Negara Malaysia (BNM) meminta kedua-dua bank ini memberikan penjelasan tentang punca yang menyebabkan kejadian menyusahkan pelanggan itu berlaku serta menerangkan langkah-langkah pencegahan dilakukan supaya isu yang sama tidak berulang, seharusnya diambil berat oleh Maybank dan Cimb.

BNM dalam satu kenyataan menegaskan, ia memandang serius gangguan perkhidmatan perbankan oleh dua institusi perbankan terbesar negara itu yang telah mengakibatkan kesulitan kepada pelanggan.

Pada saya, sewajarnya BNM memantau dan mengambil tindakan terhadap mana-mana bank yang menyusahkan pelanggannya. Bukan setakat selepas ada gangguan meminta maaf di media sosial, menyesali apa yang berlaku dan kemudian mengulanginya.

Disebabkan itu juga, ada yang terpaksa pergi ke bank menukar kad debit kerana tidak dapat digunakan lagi dan dikenakan juga caj. Tidak pasal-pasal pula pelanggan kena keluar duit. Itu belum disentuh hal-hal lain, seperti tidak menjawab talian hotline, lambat respons dan bertindak apabila wang telah dipotong walaupun penerima belum menerimanya selain pelanggan ‘bersidai’ lama di bank untuk mendapatkan perkhidmatan.

Perihal wang, jangan dibuat main. Bukan semua pelanggan ada simpanan berpuluh ribu ringgit di dalam bank. Ada yang wang itu sajalah. Letaklah diri pihak bank di tempat mereka, dalam memberikan perkhidmatan. Bukan sekadar mengeluarkan kenyataan kesulitan amat dikesali, walaupun yang menyulitkan itu datang dari sistem bank itu jugalah. – Mingguan Malaysia

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN