Malaysia gesa negara maju sumbang lebih RM400 bilion, bantu negara membangun tangani perubahan iklim  - Utusan Malaysia

Malaysia gesa negara maju sumbang lebih RM400 bilion, bantu negara membangun tangani perubahan iklim 

ANWAR IBRAHIM
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa negara membangun supaya menyumbang lebih RM400 bilion (AS$100 bilion) untuk menangani perubahan iklim.

Perdana Menteri berkata, ia bagi menyokong negara membangun yang turut bercita-cita untuk menangani dan menyesuaikan diri dengan perubahan iklim.

“Malaysia menyaksikan peningkatan suhu, peningkatan paras laut, tengkujuh, cuaca tidak menentu yang mengganggu mata pencarian dan mengehadkan ekosistem tempatan. Oleh itu, kita tidak mempunyai masa lagi.

“Malaysia membangunkan pelan hala tuju rendah karbon dan tenaga boleh diperbaharui untuk melaksanakan strategi pengurangan. Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga yang baru dilancarkan seharusnya membantu kita serta menerangi laluan ke arah aspirasi sifar bersih (net zero).

“Namun, perbincangan mengenai perubahan iklim tanpa adanya kesaksamaan, keadilan, dan cara yang diperlukan untuk membantu dan memperkasakan negara untuk melaksanakan tindakan iklim yang lebih besar adalah satu perkara yang sia-sia,” katanya di Perhimpunan Agung PBB Ke-78 di New York, Amerika Syarikat (AS) hari ini.

Dalam pada itu, beliau turut bimbang dengan Laporan Sustainable Development Goals (SDG) 2023 yang menunjukkan hampir satu pertiga daripada sasaran tidak dicapai atau lebih teruk, semakin teruk.

Katanya, ekonomi global juga diunjurkan terus dibelenggu oleh ketidaktentuan geopolitik, gangguan rantaian bekalan, kenaikan harga komoditi, serta keadaan kewangan yang mencabar.

“Ini melebarkan jurang antara pertumbuhan ekonomi dan pendapatan, yang membawa kepada jurang yang berterusan. Oleh kerana pertumbuhan dalam pendapatan gagal menandingi pertumbuhan ekonomi, isi rumah menjadi terbeban dengan hutang. Kita kini mempunyai golongan yang sangat kaya hidup dengan golongan yang sangat miskin.

“Perbezaannya terletak pada perkara yang penting iaitu makanan di atas meja, tempat tinggal, akses kepada pendidikan berkualiti, penjagaan kesihatan.

“Faktor-faktor ini menuntut pembaharuan sistemik yang drastik, penetapan semula keseluruhan institusi global yang memberi kesan kepada kehidupan kita. Jika tidak, kita akan terus berhadapan dengan ketidaksamaan yang semakin meluas yang memisahkan negara dan rakyat,”-UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN