NASA umum alat pemodelan iklim dipacu AI - Utusan Malaysia

NASA umum alat pemodelan iklim dipacu AI

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

CALIFORNIA: Model kecerdasan buatan (AI) yang dibangunkan oleh Pentadbiran Angkasa Lepas dan Aeronautik Kebangsaan (NASA) dengan IBM Research dan Makmal Kebangsaan Oak Ridge akan menyokong model ramalan cuaca dan iklim tempatan lebih baik. 

Pegawai Bahagian Sains Bumi NASA, Karen St. Germain berkata, model ‘Privthi-cuaca-iklim’ menggunakan set data yang luas dan keupayaan pembelajaran AI untuk menggunakan corak yang dikenal pasti dalam set data kepada pelbagai senario cuaca dan iklim tambahan. 

“Memajukan sains bumi NASA untuk manfaat manusia bermakna menyampaikan sains yang boleh diambil tindakan dengan cara berguna kepada orang ramai, organisasi dan komuniti.

“Perubahan pantas ini menuntut strategi untuk memenuhi keperluan mendesak pada masa ini. 

“Model asas NASA akan membantu kami menghasilkan alat yang boleh digunakan oleh orang ramai,” katanya lapor UPI.  

Beliau berkata, model iklim cuaca baharu itu akan membolehkan orang ramai, komuniti dan organisasi bertindak balas dan mengurangkan kesan cuaca dengan lebih baik.

Model Privthi-cuaca-iklim membolehkan penyelidik menyokong pelbagai aplikasi iklim yang digunakan untuk mengesan dan meramalkan corak cuaca yang teruk dan bencana alam.

Model baharu ini juga membantu mencipta ramalan yang disasarkan dengan menggunakan pemerhatian cuaca setempat, resolusi spatial yang lebih baik di peringkat serantau dan cara proses fizikal mempengaruhi cuaca dan iklim.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya