Wujud pangkalan data bumiputera, elak ketirisan, amalan 'ali baba'

Wujud pangkalan data bumiputera, elak ketirisan, amalan ‘ali baba’ – Johari

JOHARI Ghani ketika bercakap dalam Diskusi Madani KEB 2024 di Putrajaya. - UTUSAN/FAISOL MUSTAFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA: Satu pangkalan data bagi usahawan dan syarikat bumiputera perlu diwujudkan bagi mengelak ketirisan dan membendung kegiatan ‘ali baba’.

Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, pangkalan data itu penting bagi membolehkan kerajaan melaksanakan saringan dan mengesahkan sesuatu perniagaan berkaitan bumiputera secara berkesan.

Beliau berkata, pangkalan data ini juga dapat membantu memastikan hanya usahawan bumiputera yang layak menerima projek atau insentif yang dilaksanakan oleh kerajaan.

“Kita nak pengkalan data ini, kalau tak ada sampai bila-bila kita akan lakukan kesilapan termasuk memberi peluang atau mendidik usahawan yang bukan usahawan sebenar,” katanya ketika ditemui pemberita selepas Diskusi Madani 1: Aspirasi Perpaduan Memperkukuhkan Agenda Bumiputera sempena Kongres Ekonomi Bumiputera 2024 di sini, hari ini.

Pada sesi diskusi sama, Johari berkata, konsep ali baba kini mula menjadi punca utama majoriti usahawan bumiputera gagal mencapai kejayaan.

“Negara kita sudah merdeka 67 tahun, bumiputera ada 70 peratus tapi kita masih lagi terperangkap dalam ekonomi seperti hari ini.

“Kita tak berjaya lahirkan usahawan seperti masyarakat Cina yang berjaya kerana mereka tekun dan fokus buat kerja,” katanya.

Katanya, dalam tempoh 25 tahun, kerajaan telah mengagihkan kontrak ataupun projek dianggarkan bernilai RM1.7 trillion kepada usahawan bumiputera.

Namun, katanya, amat malang dalam konsep ‘Ali Baba’ ini menyaksikan ramai usahawan bumiputera mengalami kerugian berbanding ‘ejen’ bumiputera.

“Mereka (bumiputera) masuk nak berniaga dalam kerajaan, tapi tak bersedia dan inilah datangnya konsep ‘Ali Baba’. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya