Peniaga restoran dibenar beli 10 kampit beras tempatan - Utusan Malaysia

Peniaga restoran dibenar beli 10 kampit beras tempatan

Beras peniaga
MOHAMAD Sabu memeriksa bekalan beras putih tempatan ketika lawatan kerja pelan intervensi pengedarannya di Shah Alam, Selangor, hari ini. - UTUSAN / AFIQ RAZALI
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SHAH ALAM: Peniaga restoran mula dikenakan catuan iaitu sebanyak 10 kampit beras tempatan dalam memastikan keterjaminan bekalannya dalam pasaran negara bermula awal bulan ini.

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, para peniaga hanya dibenarkan membeli beras tempatan di sesebuah pasar raya besar.

“Pemilik restoran pula hanya membeli beras import pada harga borong selepas perbincangan dilakukan bersama pemborong dengan campur tangan kerajaan. 

“Ini disebabkan beras tempatan kalau keadaan biasa mencukupi melainkan kalau restoran besar membeli beras tempatan dalam kuantiti besar,” katanya ketika ditemui pemberita selepas lawatan kerja pelan intervensi pengedaran beras putih tempatan (BPT), hari ini. 

Beliau menambah, tidak timbul isu sorok bekalan seperti didakwa segelintir pihak sebagai tindakan menaikkan harga beras.

“Cakap-cakap itu ada namun buktinya tiada. Ini seperti dalam isu penukaran kampit beg beras. Kalau ada maklumat beritahu. Setakat ini, hanya khabar angin yang tidak kita temui dari sudut rasminya (kesahihan),” tegasnya.

Ketika ditanya cadangan supaya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) diberikan kuasa lebih luas dalam penguatkuasaan dalam hal berkaitan beras, Mohamad menegaskan, perkara itu memerlukan perbincangan yang lanjut. 

“Bahkan, kalau sudah sampai peringkat runcing mungkin kita akan melibatkan Polis Diraja Malaysia. Namun, (masalah beras) belum peringkat tersebut. 

“Insya-Allah, bila berlaku tuaian padi di Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) yang sekarang ini sudah 20 peratus dan kita jangka beras tempatan akan berada sebaiknya di pasaran,” katanya. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN