Guna Stokpail Beras Negara jika bekalan masih tidak pulih - TPM

Guna Stokpail Beras Negara jika bekalan masih tidak pulih – TPM

AHMAD Zahid Hamidi ketika mempengerusikan Mesyuarat NACCOL di Putrajaya. - GAMBAR IHSAN PEJABAT TPM
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA: Kerajaan bakal mengambil langkah untuk menggunakan Stokpail Beras Negara bersama Stok Beras Semasa sekiranya situasi bekalan beras negara tidak dapat pulih dalam jangka masa terdekat selepas pelbagai pendekatan dilakukan sebaiknya.

Perkara itu dipersetujui menerusi Mesyuarat Jawatankuasa Pemantauan Pelaksanaan Majlis Tindakan Sara Hidup (NACCOL) yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, di sini hari ini.

Ahmad Zahid berkata, keberadaan beras tempatan di pasaran akan dipastikan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Kos Sara Hidup (KPDN) dan Kementerian Pertanian Dan Keterjaminan Makanan (KPKM) dengan mempergiatkan operasi penguatkuasaan menerusi Op Beras, OP Jamin dan OP Beras Putih Tempatan (OBPT) yang dimulakan sejak 7 Julai lalu.

“Dalam Jualan Rahmah yang sedang giat dijalankan, kerajaan memutuskan menggunakan Beras Putih Import (BPI) dijual dengan harga borong (RM3,200 per tan metrik).

“Pelbagai inisiatif dan program bagi memastikan ketersediaan dan keberadaan beras tempatan antaranya Program Khas Beras Putih Tempatan dan dengan pelaksanaan ini terdapat unjuran tambahan Beras Putih Tempatan (BPT) sebulan sebanyak 23,000 tan metrik,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ahmad Zahid berkata, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dan Lembaga Penyatuan Dan Pemulihan Tanah Persekutuan (FELCRA) juga dipertanggungjawabkan untuk membekalkan beras di kawasan yang mengalami gangguan.

Katanya, ini termasuk melancarkan talian hotline bagi pengguna melaporkan isu dan masalah berkaitan bekalan serta penyelewengan.

Beliau memberitahu, KPDN dan KPKM menjalankan penguatkuasaan secara bersepadu sebanyak 37 siri pemeriksaan OP Jamin melibatkan 2,322 pemeriksaan ke atas premis kilang, borong dan runcit.

“Sebanyak 142 aduan diterima melibatkan isu bekalan, harga dan lain-lain dan diuruskan bersama kementerian berkaitan.

“Antara aduan yang banyak diterima adalah berkaitan jurang harga yang sangat tinggi antara BPT dan BPI yang menyebabkan peniaga dan pengusaha kedai makanan beralih kepada BPT sebagai pilihan beras murah.

“Ia menyebabkan bekalan BPT kurang di pasaran, lebih-lebih lagi di Sabah, Sarawak dan Labuan,” katanya.

Sehubungan itu, Ahmad Zahid mengarahkan agar penguatkuasaan bersepadu melalui OP Jamin ini diteruskan dan kekurangan bekalan dapat diatasi segera dan dipulihkan.

Katanya, gerakan bersepadu rentas kementerian terus dilaksanakan khususnya jualan-jualan seperti Jualan Rahmah, Jualan Agro Madani dan MyGrocer@Wilayah dapat diperluaskan di peringkat dewan undangan negeri (DUN) dan parlimen di setiap negeri.

Dalam pada itu, beliau berkata, kerajaan membelanjakan anggaran RM3.772 bilion subsidi ayam dan telur ayam bagi memastikan bekalan dan harga kedua-dua barangan itu kekal stabil sejak tahun lalu.

Menurutnya, harga pasaran dan bekalan ayam di Malaysia menunjukkan trend stabil di peringkat borong dan runcit begitu juga kos input makanan ternakan menunjukkan trend penurunan sekali gus mengurangkan kos input pengeluaran ayam.

“Walau bagaimanapun, saya mengarahkan KPKM agar jaminan terus diberikan bagi ketersediaan bekalan dan kestabilan harga ayam dan telur ayam di peringkat ladang bagi memastikan keberadaan telur ayam di peringkat borong dan runcit.

“KPDN juga akan memastikan kekerapan pemantauan penguatkuasaan terhadap harga dan bekalan sepanjang masa,” katanya.

Dalam usaha mengurangkan kos import makanan ayam, beliau mencadangkan agensi-agensi KKDW khususnya Lembaga Kemajuan Wilayah, untuk memulakan penanaman legume.

Beliau membawa perkara ini untuk perbincangan di Sabah dan Sarawak untuk penggunaan tanah negeri dan dipersetujui untuk mewujudkan cadangan kerjasama pintar bersama KPKM bagi memastikan harga dan bekalan ayam sentiasa stabil. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya