Keluar parti tanding Bebas tidak jejas persiapan DAP di Pulau Pinang - Kon Yeow - Utusan Malaysia

Keluar parti tanding Bebas tidak jejas persiapan DAP di Pulau Pinang – Kon Yeow

CHOW Kon Yeow (kanan) pada majlis seminar Keselamatan Kebakaran peringkat Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pulau Pinang di Butterworth Arena, Pulau Pinang hari ini. - IQBAL HAMDAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

 

BUTTERWORTH: Isu pengguguran tujuh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pulau Pinang termasuk lima Exco Kerajaan Negeri daripada DAP hingga membawa kepada situasi keluar parti tidak akan menjejaskan persiapan parti itu menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN), 12 Ogos ini.

Malah, Pengerusi DAP Pulau Pinang, Chow Kon Yeow berkata, beliau juga sudah menegaskan berhubung situasi itu sebelum ini.

Menurut Kon Yeow yang juga Ketua Menteri, dalam tempoh dua bulan terakhir ini khususnya ketika prapilihan raya, memang banyak cabaran yang terpaksa didepani oleh DAP khususnya di negeri ini.

“Sebab itulah saya menyeru kepada penyokong dan pengundi untuk terus memberi sokongan kepada parti.

“Mesej utama yang mahu disampaikan ialah lihat kepada prestasi kerajaan negeri (pimpinan DAP) sepanjang 15 tahun khususnya lima tahun terakhir di bawah (pimpinan) saya sebagai Ketua Menteri.

“Jadi, kami mahu mereka menilai kami berdasarkan prestasi dan bukan menerusi isu semasa yang berlaku,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Keselamatan Kebakaran peringkat Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) negeri di Butterworth Arena, hari ini.

Beliau mengulas kesan daripada tindakan bekas Ketua Cawangan DAP Batu Kawan, David Marshel yang mengumumkan untuk bertanding sebagai calon Bebas bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Prai.

Jelas Kon Yeow, meskipun David menyatakan sokongan terhadapnya dan telah mengumumkan keluar daripada parti itu semalam, DAP tetap tidak akan berkompromi dengan tindakan sedemikian.

Dalam pada itu, beliau berkata, tidak ada unsur ‘tangan tersembunyi’ dalam pemilihan calon DAP bagi mendepani PRN ini.

“Cuma ada 10 tangan yang terlibat kerana jawatankuasa pemilihan itu terdiri daripada lima orang ahli. Itu keputusan ‘sebulat suara’. Kita kena terima,” ujarnya.

Tambah Kon Yeow, adalah perkara biasa apabila ada pihak yang tidak berpuas hati dengan pemilihan calon dan ia berlaku pada setiap pilihan raya.

“Ini bukan perkara baharu. Namun, suara-suara yang kita dengar beberapa hari ini menunjukkan ada suara ketidakpuasan hati yang perlu diuruskan dengan baik oleh parti.

“Dalam hal ini, kita akan pastikan jentera kita tak terjejas walaupun ada pihak yang keluar parti dan bertanding sebagai calon Bebas,” kata beliau. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN