Khairul Dzaimee dilantik Ketua Pengarah BHEU

Khairul Dzaimee dilantik Ketua Pengarah BHEU

KHAIRUL Dzaimee Daud bersalaman dengan warga Imigresen ketika Majlis Paluan Berundur di Ibu Pejabat Jabatan Imigresen Malaysia, Putrajaya. - UTUSAN/FAISOL MUSTAFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA: Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud ditukarkan jawatan sebagai Ketua Pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEU) Jabatan Perdana Menteri (JPM) berkuat kuasa hari ini.

Perkara itu dimaklumkan sendiri Khairul Dzaimee ketika Majlis Paluan Berundur di Ibu Pejabat Jabatan Imigresen Malaysia (JIM), di sini petang ini.

“Saya menerima surat pertukaran 8.30 pagi tadi. Esok saya akan memulakan tugas sebagai Ketua Pengarah BHEU.

“BHEU adalah bahagian amat penting kerana ia mengendalikan semua proses transformasi kerajaan yang berkait isu perundangan negara.

“Malah, isu besar yang dikendalikan BHEU ketika ini adalah berkait isu pindaan kewarganegaraan dan tuntutan waris Sulu terhadap Sabah,” katanya.

Katanya, beliau sudah membawa transformasi dalam JIM iaitu memperkenalkan perkhidmatan bayaran secara dalam talian bagi semua urusan dan operasi jabatan.

Ditanya sama ada pertukarannya ke BHEU itu sudah dijangka dari awal, Khairul Dzaimee berkata, beliau sudah mendapat bayangan pertukaran sejak sebulan lalu.

“Ini kerana tempoh empat tahun sebagai Ketua Pengarah adalah sudah terlalu lama bagi sebuah jabatan yang ‘sensitif’ seperti JIM.

“Saya sudah bersedia untuk ditukarkan dan akan beri komitmen penuh di tempat baharu,” katanya.

Khairul Dzaimee mula menjawat jawatan Ketua Pengarah Imigresen sejak 14 Januari 2019 dan ketua pengarah yang paling lama berkhidmat di jabatan itu iaitu selama empat tahun dua bulan.

Jawatan Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia kini disandang bekas Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Datuk Ruslin Jusoh.

Terdahulu, kedudukan Khairul Dzaimee menjadi tanda tanya selepas Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail memperkenalkan Ruslin sebagai Ketua Pengarah Imigresen pada Majlis Perhimpunan Bulanan Kementerian Dalam Negeri. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya