Pelajar genius perlu bantuan kewangan ke KGI, USIM - Utusan Malaysia

Pelajar genius perlu bantuan kewangan ke KGI, USIM

MUHAMMAD Mu’az Zhofri Mohamad Yong (kanan) menunjukkan surat tawaran kemasukan ke Kolej Genius Insan (KGI), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) pada 17 Februari depan.-UTUSAN/PUQTRA HAIRRY ROSLI
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA TERENGGANU: Pelajar tingkatan satu, Muhammad Mu’az Zhofri Mohamad Yong, 13 dari Kampung Losong Haji Mat Shafie di sini mungkin bakal menjadi seorang lagi teknokrat anak negeri yang mengharumkan nama Terengganu pada masa akan datang.

Namun, impian untuk melihat pencapaian luar biasa pelajar pintar itu mungkin terbantut kerana kekangan kewangan bagi membiayai kemasukan ke Kolej Genius Insan (KGI), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), 17 Februari depan.

Bapanya, Mohamad Yong Awang, 61, berkata, anak kelimanya itu ditawarkan mengikuti pengajian Tahap 1 Hamzah di KGI selepas lulus ujian kelayakan yang dikategorikan pintar oleh institusi tersebut.

Katanya, walaupun dia dan isteri, Rohimah Yusof, 50, berbangga dengan kejayaan Muhammad Mu’az Zhofri tetapi jauh di sudut hati, mereka bimbang tidak mampu melunaskan yuran sebanyak RM1,660 di samping kos-kos lain yang memerlukan bayaran.

Bapa kepada enam anak yang kabur penglihatan dan tidak boleh berjalan akibat sakit dalaman sejak lebih enam tahun lalu itu berkata, jumlah simpanan dimiliki ketika ini hanya kira-kira RM2,000 bagi menampung perbelanjaan keluarga.

“Saya tiada pendapatan dan isteri cuma mengasuh budak, jadi duit simpanan yang ada tidak mencukupi untuk membayar yuran Mu’az (Muhammad Mu’az Zhofri) kerana dua abang serta adiknya masih bersekolah.

“Walaupun kami serba kekurangan, saya tetap berharap anak saya dapat melanjutkan pengajian ke KGI sekali gus mencapai cita-citanya dan mengubah nasib keluarga,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini semalam.

Mohamad Yong yang merupakan bekas guru mengaji al-Quran berkata, kejayaan Muhammad Mu’az Zhofri muncul pelajar pintar itu merupakan yang pertama dalam sejarah keluarganya, malah dia difahamkan anaknya turut meraih markah tertinggi untuk hafazan dalam ujian kelayakan ke KGI.

Katanya, di sebalik keuzurannya tetapi dia tidak pernah mengabaikan aktiviti membaca al-Quran bersama-sama enam anak setiap kali selepas solat Maghrib dan berkemungkinan amalan itu yang menggilap potensi Muhammad Mu’az Zhofri.

Sementara itu Muhammad Mu’az Zhofri berkata, beberapa persediaan untuk ke KGI sudah dilakukan dengan dia diminta menghafal juzuk 30, 29 dan 28.

Orang ramai yang ingin membantu boleh menghubungi Mohamad Yong di talian 019-9039292 atau menyalurkan sumbangan ke akaun Bank Islam (Rohimah) 13-017-02-864675-5. -UTUSAN ONLINE

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya