Pendapatan kukuh, kekal saranan beli untuk MR. D.I.Y - Utusan Malaysia

Pendapatan kukuh, kekal saranan beli untuk MR. D.I.Y

PETALING JAYA: Maybank Investment Bank mengekalkan saranan beli untuk peruncit pekakas rumah terbesar negara, MR D.I.Y Group berikutan keputusan suku pertama 2023 kumpulan yang dijangka memenuhi ramalan awal.

Firma penyelidikan itu berkata, pihaknya menjangkakan peningkatan progresif dalam pendapatan MR D.I.Y yang didorong jualan dan trafik kedai yang lebih tinggi semasa musim perayaan Aidilfitri.

Ujarnya, margin keuntungan kasar juga dijangka mampan sepanjang tahun kewangan 2023 dengan pelonggaran berterusan dalam kos pengangkutan dan logistik.

“Justeru, kami mengekalkan saranan beli dengan harga sasaran (TP) tidak berubah sebanyak RM2.40.

“Keuntungan bersih teras kumpulan dijangka sebanyak RM128 juta, meningkat 27 peratus tahun ke tahun menyumbang 22 peratus daripada anggaran pendapatan tahun penuh kami dan konsensus.

“Ini adalah dalam selari dengan jangkaan untuk pendapatan lebih kukuh mengikut musim pada suku akan datang,” katanya dalam nota kajian.

Menurut Maybank IB, margin keuntungan kasar yang kukuh disederhanakan oleh kos buruh yang lebih tinggi.

“Keputusan kewangan suku pertama dijangka ditambah sumbangan daripada kedai baharu
bersama-sama dengan kenaikan harga produk terutamanya disebabkan oleh pertumbuhan hasil sebanyak 16 peratus tahun ke tahun.

“Pada akhir suku pertama 2023, MR D.I.Y mempunyai 1,125 kedai di seluruh tiga jenamanya iaitu MR D.I.Y, MR TOY dan MR DOLLAR. Sasaran pembukaan kedai baharu bagi tahun ini kekal pada lebih 180 kedai,” ujarnya.

Pendapatan suku tahunan yang berurutan harus bertambah baik dengan jualan yang lebih tinggi mengikut musim dan menyimpan trafik sepanjang tempoh Hari Raya Aidilfitri.

Margin untung kasar juga dijangka konsisten dengan pelonggaran berterusan dalam kos pengangkutan, yang seterusnya boleh mengimbangi tekanan kos buruh.

Dalam pada itu, firma berkata, terdapat beberapa faktor risiko untuk anggaran pendapatan, sasaran harga dan penilaian untuk MR D.I.Y memandangkan lebih daripada 70 peratus produknya diperoleh daripada pembekal luar negara, khususnya China.

“Sebarang perubahan besar dalam mata wang, cukai, dasar perdagangan atau tarif
di China boleh memberi kesan buruk kepada pendapatan.

“Perbelanjaan operasi yang lebih tinggi melalui kenaikan gaji minimum juga boleh memberi kesan negatif kepada pertumbuhan pendapatan,” ujarnya. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN