NordVPN tampilkan enam ciri untuk pastikan privasi terjamin

NordVPN tampilkan enam ciri untuk pastikan privasi terjamin

NordVPN
NordVPN menawarkan enam ciri yang tidak ditawarkan oleh penyedia VPN terkemuka lain.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Dilancarkan pada 2012, NordVPN kini telah menjadi penyedia perkhidmatan VPN yang terbaik dengan menampilkan enam ciri yang akan memastikan segala hal privasi para pelayar terjamin. 

 Ini menjadikan khidmat VPN yang ditawarkan berbeza daripada yang lain. Enam ciri-ciri NordVPN yang tidak ditawarkan oleh penyedia VPN terkemuka yang lain ini menjadikan ia unik dan selamat. 

 Penyulitan Generasi Seterusnya  

 NordVPN mempunyai beberapa piawaian yang sangat menakjubkan apabila berbicara tentang penyulitan data. VPN ini menggunakan AES dengan 256-bit kekunci yang mana disyorkan oleh NSA juga untuk melindungi maklumat berkelas atas.  

Penyulitan AES memastikan bahawa tiada serangan tidak diketahui boleh menyahkod penyulitan ini. Apabila digabungkan dengan 256-bit kekunci, keselamatan data menjadi tiada tandingan.  

 Jika penggodam ingin mencuba untuk memeriksa semua kemungkinan kunci kombinasi, mereka memerlukan lebih banyak sumber daripada sumber kami yang sedia ada pada masa ini. Untuk menyahkod ia, mereka perlu membina superkomputer yang mana mereka belum mampu untuk bina.  

 Oleh itu, mereka perlu bekerja selama berbilion tahun untuk berusaha menyahsulit dan masa memang tidak akan mencukupi untuk itu.   

NordVPN mempunyai beberapa piawaian yang sangat menakjubkan apabila berbicara tentang penyulitan data.

 

VPN tanpa Log  

Dengan menyambung ke pelayan VPN, anda melindungi data anda daripada Penyedia Perkhidmatan Internet dan lain-lain. Mereka tidak lagi dapat melihat aktiviti dalam talian anda tetapi yang memberi anda perlindungan data boleh melihatnya.   

Apabila menyebut tentang NordVPN,ianya VPN tanpa log yang bermaksud ia tidak melog atau mengumpulkan trafik melalui pelayannya. Ini mungkin kedengaran lebih rumit untuk anda kerana banyak negara memastikan perkhidmatan VPN untuk menyimpan data sekurang-kurangnya untuk beberapa waktu.  

Walau bagaimanapun, NordVPN beroperasi dari Panama yang bukan sebahagian daripada mana-mana pakatan pengawasan antarabangsa. Oleh sebab itu, VPN ini tidak menyimpan log aktiviti dalam talian oleh penggunanya.   

VPN Berganda  

Dengan bantuan ciri VPN dua kali ganda, data anda melalui dua pelayan untuk mendapatkan dua lapisan penyulitan sebelum ia menuju ke destinasi terakhir. Pelayan-pelayan ini berada di beberapa negara berbeza dan hasilnya, keselamatan bertambah dengan lebih lagi.   

Sekiranya data anda telah dikompromi, VPN berganda memerlukan penggodam untuk menyahsulit lebih dua kali. Ini boleh mengambil masa berbilion tahun dan oleh kerana itu, hampir mustahil untuk menjejaki data kembali pada asal.  

Suis Mati  

Bayangkan melakukan perkara yang sangat sensitif di mana anda ingin menyorok identiti anda tetapi entah bagaimana internet anda dimulakan semula. Ini akan menyebabkan pelayar anda kembali kepada rangkaian biasa yang tidak disulitkan.  

Untuk mengelakkan situasi ini, NordVPN telah memperkenalkan bukan satu tapi dua suis mati. Walaupun Kill Switch ini bukan sesuatu yang baru dalam sesebuah VPN, pendekatan suis berganda menjadikan NordVPN lebih menonjol daripada yang lain..  

Suis mati yang pertama akan melumpuhkan sambungan Internet anda secara keseluruhan dalam situasi di mana sambungan anda terputus daripada VPN sedangkan suis yang kedua membenarkan pengguna memilih aplikasi tertentu untuk dimatikan sekiranya sambungan terputus.  

Onion over VPN  

Onion over VPN adalah salah satu ciri unik di NordVPN yang memberi manfaat kepada pengguna melalui Onion Router (Tor) bersama-sama dengan keselamatan tambahan sesuatu VPN.  

Walaupun Tor sebuah alat yang sangat bagus untuk privasi, ISP, kerajaan, dan pentadbir rangkaian boleh mengenal pasti trafiknya dengan mudah walau bukan kandungannya.  

Tiada siapa yang inginkan data mereka berada dalam genggaman orang yang tidak dikenali walaupun ianya sudah disulitkan.   

Walau bagaimanapun, dengan ciri Onion over VPN, NordVPN memberi pengguna semua manfaat rangkaian Onion tanpa perlu memuat turun Tor. Data anda akan melalui penyulitan NordVPN yang biasa sebelum dihantar ke rangkaian Onion.  

Sokongan Penstriman  

Ia menjadi semakin sukar dan lebih sukar untuk mengakses kandungan antarabangsa disebabkan persaingan antara perkhidmatan VPN dan laman penstriman geo-sekatan. Laman-laman seperti Netflix, Amazon Prime, BBC, dan Hulu bukan sahaja menghalang pelayan VPN, mereka juga mengimbas semua permintaan masuk menggunakan Deep Packet Inspection (DPI) untuk mengenal pasti IP VPN yang baru.  

Namun, dengan teknologi SmartPlay dari NordVPN, tiada lagi platform penstriman yang anda tidak boleh masuk. Sebaik sahaja anda menemui pelayan yang betul, VPN akan membantu anda mengakses semua platform penstriman utama untuk anda.  

Terdapat pelbagai pelayan di beberapa negara yang biasanya mempunyai perpustakaan yang terbaik untuk penstriman. Sebagai contoh, anda boleh mengakses kandungan yang tersedia di US, UK, Canada dan banyak lagi lokasi lain.  

Justeru, anda boleh menstrim rancangan TV dan filem kegemaran anda dengan selamat tidak kira di mana anda berada. Temui semua ciri NordVPN di sini 

Muat turun NordVPN untuk iPhone atau Android.   

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN