fbpx

‘RFID: Siapa yang untung: Rakyat atau seseorang?’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: “Kan dah elok-elok dah sebelum ini (penggunaan Smart Tag), rasanya lebih ekonomi (beli sejak 10 tahun lepas) dan jarang tak lepas lane”.

Demikian keluhan Mohd. Azrie Mat Nor yang dipetik melalui akaun Facebooknya (https://www.facebook.com/mohdazrie619) mengenai pelaksanaan sistem teknologi Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) di tol-tol ketika ini.

Beliau mengakui sudah membeli tiga pelekat RFID dan sentiasa berdepan dengan masalah.

“Kali pertama beli tampal di lampu dan dah cuba lalu di RFID, adakalanya okey dan adakalanya sangkut. Bila nak ubah kedudukan pelakat RFID ni dah tak boleh. Tanggal terus terkoyak, macam roadtax.

“Beli lagi kali kedua. Kali ni pasang dekat cermin, pun sama, menyebabkan saya kena undur banyak kali dan menyebabkan kesesakan.

“Satu hari tu saya pergi basuh kereta dan mungkin pelekat RFID tu terkopek sikit masa basuh kereta. Akibat dari tu dah tak berapa nak detect (kesan) dah. Beli lagi yang baharu. Manja betul pelekat ni. Beli kali ketiga ni tak pasang lagi, tak tau dah nak pasang kat mana,” katanya.

Menurutnya, jika dibandingkan dengan Smart Tag, rasanya lebih ekonomi.

“Kan elok-elok dah sebelum ni, teknologi Smart Tag (lebih 15 tahun dah digunakan) terbukti baik dan dah matang teknologi ni. Tiba tiba diganti dengan RFID yang baharu lagi teknologinya dalam 3-4 tahun (belum matang) dan terus nak ubah benda yang dah matang (Smart Tag).

“In term of business (dari segi bisnes) ya RFID ni bagus sebab menguntungkan pembuat RFID. Sebab pengguna kena beli banyak (satu kereta satu RFID) dan stiker (pelekat) mudah rosak (repeat sell akan berlaku untuk gantian), boleh buat duit.

“Akan ada tender atau job buat stiker dan sensor RFID dan kerja pemasangan dan penyelengaraan RFID ni kat seluruh tol seluruh Malaysia,” dakwanya.

Beliau melontarkan soalan: “Tapi adakah ia bagus untuk rakyat?”

Menurut Mohd. Azrie, dia bukannya menolak perubahan teknologi.

“Tapi sebelum kita berubah secara total sepatutnya perlu pastikan teknologi baharu itu matang dan ditukar secara berperingkat. Dari segi penjimatan, RFID hanya boleh guna satu kereta dan Smart Tag boleh digunakan banyak kereta.

“Touch n go ni semua rakyat ada. Kita dah bangunkan sistem Touch n go dalam kad pengenalan rakyat. Jadinya sistem itu memang semua ada. Kenapa nak ada RFID hanya untuk bayar tol?

“Sepatutnya teknologi apa pun yang diperkenalkan mestilah memberi keuntungan pada rakyat dan lebih baik dari teknologi sebelumnya. Itu baru betul. Soalnya, siapa yang untung bila pertukaran RFID ini? Rakyat ke atau seseorang? Apa keperluan mengantikan Smart Tag ke RFID? Kenapa perlu tergesa-gesa menukar RFID?” Soalnya.

Mohd. Azrie berkata, tak salah nak tukar RFID yangg lebih bagus tapi kalau masih relevan Smart Tag, kenapa perlu mansuhkan?

“Kan bagus kalau ada pilihan. Saya tanya sahaja. Post (hantaran) ini bukan mengkritik, sekadar menyuarakan apa yangg terbuku di hati sebagai seorang rakyat,” katanya.

POPULAR

KOSMO! TERKINI