fbpx

27 Mei 2022, 7:32 pm

  TERKINI

RFID banyak masalah?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SAUDARA PENGARANG,

LANGKAH Plus Malaysia Berhad (PLUS)  memperkenalkan sistem radio frequency identification (RFID) dianggap tidak praktikal malah membebankan pengguna atau pemilik kenderaan.

Biarpun langkah itu diambil sebagai mekanisme baharu laluan tol tanpa henti, namun terdapat masalah teknikal lain yang harus diperhalusi semula oleh pihak berkenaan seperti pengguna lebuh raya yang buta teknologi maklumat.

Malah, penggunaan kaedah melekatkan sticker RFID dianggap mundur dan amat tidak sesuai dijadikan kit sistem keselamatan pengguna kenderaan. Tidak ada cara lainkah bagi PLUS untuk memudah dan memberi keselesaan kepada pengguna lebuh raya? Janganlah asyik hendak fikirkan untung sahaja sedangkan rakyat sudah banyak terbeban dengan kenaikan harga minyak dan tol setiap tahun.

Selain itu, kaedah tambah nilai melalui telefon pintar akan memberikan 1,001 masalah kerana tidak semua pengguna pandai mengakses sistem tersebut dan merumitkan keadaan sekiranya sistem bertukar menjadi offline. Bagaimana pula jika kehabisan kredit atau tiada data internet?

Ia hanya akan menimbulkan masalah dan dalam masa sama terdapat risiko berlaku kerosakan pada sticker RFID disebabkan basah, kemalangan dan kecurian. Malangnya, PLUS tidak menanggung sebarang kerosakan sebaliknya pengguna perlu membeli kit RFID baharu pada harga RM35 seunit.

Sehingga hari ini, penggunaan lorong RFID sering bermasalah seperti tidak dapat dibaca terutama jika diletakkan dari dalam kenderaan sebelah pemandu. Malah, lorong yang diperuntukkan untuk RFID juga masih sedikit, kadang-kadang hanya satu lorong. 

Ramai yang mengeluh menggunakan RFID dan beranggapan Touch ‘n Go dan Smart Tag lebih mudah dan selamat digunakan.

Justeru, diharap pihak PLUS dapat mencari alternatif lain supaya kit jenis stiker RFID digantikan dengan kit yang lebih mudah serta selamat daripada sebarang risiko kerugian akibat rosak ataupun hilang dan dapat mengelakkan daripada berlakunya masalah teknikal seperti sistem imbasan yang tidak boleh dibaca pada kit RFID pemilik kenderaan.

MUZAKKIR HARON, Pulau Pinang

POPULAR

KOSMO! TERKINI