Selesai 6 PRN, Islam ajar kita berlapang dada - Ahmad Zahid

Selesai 6 PRN, Islam ajar kita berlapang dada – Ahmad Zahid

AHMAD ZAHID HAMIDI
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengingatkan semua bahawa Islam menganjurkan penganutnya untuk berlapang dada dan mencari damai agar bersatu mengerah segala kudrat serta tenaga untuk bergerak secara kolektif dalam mewujudkan perubahan positif yang menyumbang ke arah kebaikan bersama. 

Peringatan itu turut ditekankan Timbalan Perdana Menteri menerusi ayat 10 surah al-Hujarat dalam satu hantaran di Facebooknya yang bermaksud: ‘Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara, karena itu damaikanlah antara kedua saudaramu (yang berselisih) dan bertakwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat…”

“Di pagi sayyidul ayyam ini, marilah kita berdoa ke hadrat Allah SWT agar wujudnya kesepakatan dan lahirnya kesepaduan di dalam meneguhkan perpaduan agar terbinanya sebuah negara yang beroleh keberkahan-Nya dan Malaysia terus berada di bawah lindungan rahmat-Nya,” katanya. 

Justeru, Pengerusi Barisan Nasional (BN) itu berkata, kini tiba masanya untuk semua pihak mengeratkan ukhuwah dan mengukuhkan perpaduan selepas enam pilihan raya negeri (PRN) selesai Sabtu lepas. 

Beliau yang juga Presiden UMNO berkata, ia bagi bertujuan membangunkan negeri dan negara secara bersama. 

“Jadikanlah firman Allah SWT yang saya kongsikan ini sebagai satu pegangan dan landasan utama untuk kita kembali bertaut setelah baru selesai fasa memilih wakil kepada rakyat untuk meggalas amanah yang diberikan. 

“Ini masanya untuk kita berganding bahu membangunkan kehidupan yang harmoni dengan semangat saling hormat-menghormati, berempati dan menjaga hak serta keadilan agar tertegaknya sebuah negara yang stabil dan sejahtera,” katanya. – UTUSAN

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya.