Gempa: PN saran rakyat Malaysia menyumbang, tanda solidariti

Gempa: PN saran rakyat Malaysia menyumbang, tanda solidariti

WAN AHMAD FAYHSAL WAN AHMAD KAMAL

PETALING JAYA: Jawatankuasa Portfolio Kementerian Luar Negeri, Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN) menyarankan rakyat di negara ini untuk membantu menyumbang kepada mereka yang terkesan bencana gempa bumi di Turkiye dan Syria. 

Ketuanya, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata, ia sebagai satu tanda solidariti dengan mangsa yang terjejas. 

“Kami merakamkan rasa simpati dan takziah kepada mangsa gempa bumi yang dahsyat di Syria dan Turkiye yang setakat ini telah meragut hampir 7,000 nyawa. Kami berasa lega apabila mengetahui bahawa rakyat Malaysia yang terjejas oleh kejadian itu selamat. 

“Anda semua dinasihatkan untuk bertenang dan berhubung dengan Wisma Putra melalui Kedutaan dan Konsulat Jeneral kami sekiranya perlu. Dalam masa yang sukar dan sukar ini, yakinlah bahawa usaha sedang dibuat untuk memastikan keselamatan anda dan memberikan sokongan dalam apa jua cara yang mungkin. 

“Kami juga mendoakan keselamatan dan kejayaan pasukan penyelamat termasuk Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) yang kini berada dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) di barisan hadapan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini. -UTUSAN

 

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN