fbpx

29 Jun 2022, 7:45 am

  TERKINI

Saham Asia goyah, bimbang kemelesetan

Pelabur melihat pasaran saham di China yang turut terkesan dengan perkembangan ekonomi Amerika Syarikat. – GAMBAR HIASAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

BEIJING/HONG KONG: Saham Asia goyah sementara harga komoditi jatuh pada Khamis berikutan kebimbangan yang semakin meningkat mengenai risiko kemelesetan global di tengah-tengah kenaikan kadar agresif oleh Rizab Persekutuan (Fed) mengekalkan sentimen pelabur yang luas rapuh.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun membalikkan keuntungan awal untuk kebanyakannya tidak berubah dalam perdagangan Asia. Saham di Korea Selatan telah ditutup, manakala Nikkei Jepun secara amnya tidak berubah.

Indeks Hang Seng Hong Kong meningkat 0.6 peratus berikutan berita bahawa Presiden China, Xi Jinping mempengerusikan mesyuarat peringkat tertinggi kelmarin yang meluluskan rancangan untuk pembangunan sihat firma pembayaran besar China dan sektor fintech.

Kelmarin, dolar jatuh bersama hasil Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) selepas Pengerusi Fed, Jerome Powell mengakui kemelesetan adalah ‘kemungkinan yang pasti.’

Tinjauan Reuters menunjukkan Fed akan mengumumkan satu lagi kenaikan kadar faedah 75 mata asas pada Julai, diikuti dengan kenaikan setengah mata peratusan pada September, dan tidak akan mengecilkan semula pergerakan suku peratusan mata sehingga November paling awal.

Ketua penyelidikan di broker Pepperstone di Melbourne, Chris Weston berkata,apa yang jelas ialah pasaran melihat kemelesetan semakin pasti. 

“Ekuiti telah bertahan dengan baik walaupun terdapat kejatuhan dalam komoditi, secara keseluruhannya terdapat penggiliran ke kawasan berisiko rendah pasaran dan sektor pertahanan, dengan aliran keluar yang boleh diramal daripada stok tenaga dan bahan,” katanya.

Saham AS membalikkan keuntungan awal dan mengakhiri sesi sedikit rendah. Purata Perindustrian Dow Jones jatuh 0.15 peratus, S&P 500 kehilangan 0.13 peratus dan Nasdaq Composite turun 0.15 peratus.

Pelabur terus menilai risiko bank pusat yang mendorong ekonomi dunia ke dalam kemelesetan kerana mereka cuba mengekang inflasi dengan kenaikan kadar faedah. – AGENSI

POPULAR

KOSMO! TERKINI