fbpx

29 Jun 2022, 8:32 am

  TERKINI

Program AI4S bukti penggunaan AI relevan untuk PKS

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA:  Sebagai sebahagian daripada program Kecerdasan Buatan untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) (AI4S), Lembaga Pembangunan Malaysia (MIDA), Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) dan Intel Malaysia (Intel) melancarkan buku Productivity Through Digitalisation – AI4S Programme Proof-of-Concept Projects Compilation.

Ketua Pegawai Operasi MIDA, Datuk Arham Abdul Rahman berkata, syarikat yang menerima pakai dan menyesuaikan industri berkaitan teknologi 4.0 seperti teknologi kecerdasan buatan (AI) boleh mengoptimumkan produktiviti dan berkembang dalam menghadapi perubahan pesat dalam kitaran teknologi.

“Oleh itu, MIDA komited untuk membina rantaian bekalan elektrik dan elektronik (E&E) Malaysia melalui pembangunan dan peningkatan PKS kita sendiri menerusi Program AI4S ini.

“Itu selaras dengan spirasi Pelaburan Nasional (NIA) kami dalam menggalakkan inovasi transformasi industri kita melalui langkah proaktif dan terpandu.

“Kami teruja untuk menyaksikan kejayaan masa depan PKS pada tahun depan menerusi program tersebut,” katanya dalam kenyataan.

Pada tahun lalu, sebanyak 100 syarikat PKS telah dipilih untuk menyertai Program AI4S, di mana setiap syarikat dianugerahkan dengan kit AI.

PKS terbabit telah menjalani proses pembolehan teknologi yang komprehensif dan latihan untuk memperkasakan mereka bagi melaksanakan projek perintis yang diperibadikan untuk perniagaan mereka.

Setelah selesai Program AI4S yang bermula pada suku pertama 2021, 31 projek perintis yang berjaya disiapkan telah dipilih untuk dipaparkan dalam buku kecil AI4S.

Buku kecil AI4S adalah bukti kerelevanan aplikasi AI untuk proses perniagaan, termasuk syarikat PKS.

Program AI4S menyaksikan 63 peratus daripada para peserta menggunakan kit AI untuk pengesanan bagi jaminan kualiti (QA), lebih kurang 13 peratus mengintegrasikan AI ke dalam sistem mereka untuk pengesanan untuk trafik, 10 peratus lagi daripada para peserta menggunakan kit AI untuk pemantauan di tapak, 10 peratus lagi menggunakan Kit AI untuk pengesanan mengira, di mana lagi baki empat 4.0 peratus menggunakan kit itu untuk kawalan kemasukan dan pengiktirafan.

Sementara itu, Pengarah MPC, Dr. Mohamad Norjayadi Tamam berkata, pihaknya yakin konsep bukti projek yang dipaparkan dalam buku kecil tersebut boleh dijadikan sebagai pengajaran dalam mencarta transformasi perjalanan industri 4.0 mereka sendiri.

“Sebagai rakan kongsi operasi untuk program AI4S itu, MPC bertanggungjawab ke atas penyampaian latihan dan pelaksanaan pengurusan untuk kesemua lima kumpulan latihan daripada 100 syarikat itu,” katanya.

MIDA menggesa pemimpin dan pemain industri untuk mengambil peluang dan memanfaatkan pelbagai kemudahan yang ditawarkan oleh Kerajaan untuk menerima Industri 4.0.

Untuk maklumat lanjut, pihak berkepentingan yang berminat boleh menghubungi Teknologi Lanjutan dan Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan MIDA di www.mida.gov.my. – UTUSAN

POPULAR

KOSMO! TERKINI