Tidak sempat sentuh, tong gas meletup - Utusan Malaysia

Tidak sempat sentuh, tong gas meletup

KEADAAN Mahari Md. Noor yang melecur pada seluruh badan akibat tong gas di rumahnya di Teluk Kumbar, Pulau Pinang yang meletup minggu lalu.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

GEORGETOWN: “Tak sempat dia sentuh tong gas, tiba-tiba meletup. Bunyi letupan sangat kuat seperti dipanah petir dan bergegar rumah. Ketika itu, anak (Nurul Atiqah) ada di belakangnya.”

Demikian cerita Rosilawati Abdul Rahim, 44, berhubung kejadian tong gas meletup yang menyebabkan suaminya, Mahari Md. Noor, 47, dan anak bongsunya, Nurul Atiqah mahani, 14, melecur teruk seluruh anggota badan dan kini menerima rawatan di Hospital Pulau Pinang (HPP).

Dia yang tinggal di Apartment Saujana Heights, Teluk Kumbar berkata, Mahari mengalami kesan terbakar 50 peratus pada badannya manakala Nurul Atiqah cedera tangan dan kaki manakala sebahagian rambutnya terbakar.

Katanya, kejadian berlaku ketika suaminya mahu memeriksa bahagian dapur selepas mengesyaki berlaku kebocoran gas kira-kira pukul 2.30 pagi.

“Ketika itu, kami sekeluarga termasuk dua lagi anak hendak masuk tidur. Suami terdengar seperti air di dalam tandas tidak ditutup dan keluar melihatnya. Ruang masak terletak di belakang tandas.

“Tak sempat dia sentuh tong gas, bahan bakar itu tiba-tiba meletup. Saya kemudian mendengar suara anak mengerang kesakitan dan terus ke dapur. Saya terkejut melihat anak dalam keadaan sudah terbaring manakala suami sempat berdiri dan meminta memanggil jiran,” katanya di sini semalam.


NURUL Atiqah Mahari masih trauma dengan kejadian tong gas di rumahnya di Teluk Kumbar, Pulau Pinang yang meletup minggu lalu.

Kata Rosilawati, anak lelakinya pantas memadamkan api di kawasan letupan gas berlaku dengan alat pemadam api yang terdapat di rumah mereka.

“Melihat keadaan suami dan anak, saya menjadi hilang kawalan dan terus meminta bantuan jiran untuk menghantar ke Hospital Balik Pulau sebelum dipindahkan ke HPP.

“Keadaan mereka kini stabil tetapi kerap mengadu kesakitan akibat melecur. Suami saya dijangka menjalani satu pembedahan menampal luka melecur hari ini (semalam),” katanya. – UTUSAN ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN