Pendeposit SSPN-i nikmati Ganjaran Kesetiaan - Utusan Malaysia

Pendeposit SSPN-i nikmati Ganjaran Kesetiaan

Ganjaran Kesetiaan SSPN-i bersifat pulangan tambahan. - Foto PTPTN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PERBADANAN Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) menawarkan Ganjaran Kesetiaan pada kadar satu peratus melalui Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) kepada pendeposit setia yang membuat simpanan dalam jangka masa panjang. 

Pengerusi PTPTN Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata, ganjaran kesetiaan ini boleh dinikmati oleh pendeposit SSPN-i yang mempunyai simpanan minimum terkumpul sebanyak RM500 sepanjang tempoh promosi. 

“Tempoh promosi akan bermula dari 24 Februari 2021 sehingga 30 April 2021 dan pendeposit yang membuka akaun SSPN-i sebelum tahun 2018 layak untuk menyertai ganjaran ini,” katanya. 

Menurut PTPTN, tahun ini ganjaran kesetiaan memasuki tahun ketiga dan pemberian ini bersifat pulangan tambahan selain pemberian dividen tahunan sedia ada sebanyak empat peratus. 

Wan Saiful berkata, agihan ini membabitkan anggaran peruntukan berjumlah RM201.3 juta bakal memberi manfaat kepada 4.82 juta pendeposit akaun SSPN. Jumlah keseluruhan agihan dividen adalah RM856.6 juta semenjak SSPN di perkenalkan. 

“Ganjaran ini berdasarkan hasil pulangan bersih pelaburan yang dibuat atas deposit diterima oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Pemberian dividen ini adalah hasil daripada pelaksanaan kaedah pelaburan patuh syariah berjangka pendek dan panjang di pasaran wang tempatan yang melindungi prinsipal di samping memberikan pulangan atau keuntungan tinggi dan positif.

Wan Saiful berkata, amalan menabung untuk pendidikan perlu dijadikan instrumen bagi mendepani kos hidup yang semakin mencabar dan kompleks. 

“Oleh itu, PTPTN menyasar SSPN-i akan menjadi pilihan utama rakyat Malaysia sebagai akaun simpanan pendidikan dan platform perancangan kewangan awal pendidikan anak-anak untuk masa depan,” katanya. 

Berdasarkan kutipan pada tahun 2020, PTPTN berjaya memecah rekod baharu deposit  dengan merekodkan jumlah simpanan tertinggi sebanyak RM1.99 bilion. 

Selain itu, SSPN turut menawarkan pelbagai keistimewaan termasuk pelepasan taksiran cukai sehingga RM8,000 setahun bagi simpanan bersih dan pemberian dividen kompetitif.

Pada tahun ini, PTPTN bakal meneruskan kempen sedia ada seperti Cabutan WOW! SSPN-i Plus, Kempen Jom Beraya Jom Menyimpan dan Kempen Bulan Menabung SSPN kerana ia merupakan program identiti PTPTN dengan pelbagai hadiah berbeza akan ditawarkan. 

Untuk maklumat lanjut, pendeposit boleh membuat penambahan simpanan secara atas talian dengan melayari www.lovesspn.com, di kaunter cawangan PTPTN atau melalui ejen sah yang dilantik.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya