Tujuh terbunuh serangan di Kherson dan Zaporizhzhia - Utusan Malaysia

Tujuh terbunuh serangan di Kherson dan Zaporizhzhia

ANGGOTA pasukan penyelamat Ukraine memadam kebakaran di bangunan kediaman yang rosak teruk dibedil Russia di Kherson di selatan Ukraine.-AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KHERSON: Serangan Russia ke atas kawasan perumahan di bandar Kherson di selatan Ukraine menyebabkan sekurang-kurangnya tiga orang terbunuh dan enam lagi cedera, lapor pihak berkuasa tempatan.

Bahagian hadapan di selatan Ukraine agak sunyi berbanding di timur baru-baru ini selepas Moscow berundur dari bandar Kherson pada November tahun lepas.

Tetapi bandar utama wilayah Kherson masih kerap berdepan  serangan dari Russia.

“Meriam musuh merempuh kawasan perumahan di bandar itu. Serangan menyebabkan dua lelaki dan seorang wanita maut sementara enam lagi cedera,” jelas kenyataan pentadbiran wilayah Kherson di media sosial.

Tambahnya, beberapa kemudahan awam turut rosak teruk akibat serangan itu termasuk Hospital Klinikal Wilayah Kherson, sekolah, stesen bas, pejabat pos, bank dan bangunan kediaman.

Antara mangsa yang cedera ialah seorang jururawat dan pekerja kafeteria hospital berkenaan.

Sementara itu, pegawai yang dilantik Moscow berkata, Kyiv bertindak melanggar jambatan kereta api, membunuh empat orang di wilayah Zaporizhzhia yang berdepan pertempuran sengit sejak beberapa hari lalu.

“Ukraine melakukan serangan daripada pelancar roket berbilang, HIMARS ke arah jambatan kereta api merentasi sungai Molochnaya kelmarin.

“Empat orang dari briged kereta api terbunuh manakala lima lagi cedera,” Ketua Wilayah dilantik Russia, Yevgeny Balitsky di media sosial.

Menurut Balitsky, jambatan itu terletak di sebuah kampung di utara bandar Melitopol yang dikawal Russia dan sedang menjalani pembaikan.

 Russia mendakwa telah menggabungkan wilayah Zaporizhzhia dan Kherson bersama dua wilayah Ukraine yang lain di timur, tetapi tidak mengawal sepenuhnya wilayah-wilayah itu.-AFP

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya