fbpx

Kanak-kanak 10 tahun meninggal dunia selepas divaksin, doktor kata akibat denggi

SALAH seorang keluarga mangsa menziarahi kubur mangsa di Tasikmalaya. - AGENSI

JAKARTA: Seorang murid sekolah dari Purbaratu, Tasikmalaya meninggal dunia selepas beberapa hari menerima vaksin Covid-19.

CNN Indonesia melaporkan, sebelumnya dia mendapat vaksin pada Sabtu lalu di sekolahnya.

Sebelum meninggal dunia, kanak-kanak berusia 10 tahun itu mengalami demam panas.

“Pada Sabtu lalu, kanak-kanak itu kelihatan baik-baik saja. Saya lihat dia berbasikal,” kata Abud, jiran mangsa seperti dilaporkan Detik.

Sementara itu, Nanang, bapa saudara mangsa turut mengesahkan pada Sabtu, keadaan kanak-kanak itu kelihatan sihat.

Dia pergi ke sekolah untuk mendapatkan vaksin dan selepas sekolah bermain seperti biasa.

“Malam Sabtu dia mula rasa demam. Kemudian malam Ahad dia dibawa ke hospital. Malam Isnin dia meninggal dunia,” kata Nanang.

Keluarga itu, kata Nanang, dimaklumkan oleh pasukan perubatan bahawa kanak-kanak itu meninggal dunia akibat demam denggi.

“Ia dikendalikan oleh empat orang doktor, semuanya mengatakan mereka meninggal dunia akibat denggi. Memang saya nampak bintik merah di tangannya,” kata Nanang.

Berita mengenai kematian kanak-kanak itu selepas menerima suntikan tersebar di persekitarannya. Penduduk sempat bertanyakan punca sebenar kanak-kanak itu meninggal dunia. Ini kerana tiada kes demam denggi di persekitaran rumahnya setakat ini.

“Setakat ini, di persekitaran kita, tiada kes demam denggi. Jadi hairan kenapa tiba-tiba dipanggil mati akibat denggi,” kata Abud, jiran mangsa.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN