Presiden Marcos pecat 2,000 kakitangan kerajaan - Utusan Malaysia

Presiden Marcos pecat 2,000 kakitangan kerajaan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Pada 20 September 1975, Utusan Malaysia melaporkan Presiden Filipina, Ferdinand Marcos mengumumkan penyingkiran 2,000 pegawai tinggi kerajaan dan tentera, termasuk setiausaha-setiausaha jabatan kerana rasuah dan memberi amaran langkah itu merupakan permulaan.

Beliau menganggap pegawai yang dipecat itu sebagai ‘pengkhianat‘ dan berjanji akan menghukum mereka yang didapati bersalah kerana rasuah.

Antara peristiwa lain yang menarik

  • 20 September 1975 – Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) dan Syarikat Penerbangan Merpati dari Indonesia menandatangani satu perjanjian udara bersama.
  • 20 September 1979 – Pusat Latihan Membalak Terengganu telah menerima 50 orang pelatih bagi mengikuti beberapa kursus perhutanan di pusat itu apabila beberapa projek pembangunannya siap sepenuhnya dalam tahun 1982.
  • 20 September 1985 – Telefon buatan Malaysia dengan kod nama S2000 hasil ilham dan ciptaan bahagian penyelidikan dan pembangunan Sapura Holdings akan berada di pasaran menjelang pertengahan tahun hadapan.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428 atau e-mel ke: [email protected]

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN