20 penumpang bas disimbah asid di Port Dickson - Utusan Malaysia

20 penumpang bas disimbah asid di Port Dickson

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Pada 23 Mei 1977, akhbar Utusan Malaysia melaporkan seramai 20 orang penumpang sebuah bas rombongan melecur muka dan tubuh badan akibat disimbah air api (asid) oleh sekumpulan orang yang tidak dikenali di Batu 16 1/2 Bukit Pelanduk malam tadi.

Ketua Polis Daerah Port Dickson, Encik Hamid Mustaffa memberitahu seramai 16 orang telah dimasukkan ke Hospital Besar Seremban, manakala empat yang lain dirawat di Hospital Port Dickson.

Antara peristiwa lain yang menarik

  • 23 Mei 1974 –
    Seramai 16,000 orang penanam tembakau dalam Daerah Machang akan melancarkan mogok menanam pada tahun hadapan sekiranya pasaran harga daun tembakau hijau tidak dinaikkan.
  • 23 Mei 1977 –
    Sejumlah RM1.5 juta telah diluluskan oleh Kerajaan Pusat bagi memperkemaskan lagi kedudukan “Pekan Antarabangsa” Air Hitam, Batu Pahat, Johor.
  • 23 Mei 1979 –
    Dewan Perniagaan dan Perusahaan Melayu Malaysia Cawangan Kelantan mendesak Kementerian Perusahaan Utama supaya menjadikan kayu sebagai bahan kawalan.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428 atau e-mel ke: [email protected]

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya