SLE bukan penyakit misteri, buatan orang

SLE bukan penyakit misteri, buatan orang

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

DEMAM berpanjangan sehingga lebih sebulan selain penglihatan tiba-tiba menjadi kabur merupakan petanda dirinya mengalami penyakit auto imun kronik, Systemic Lupus Erythematosus (SLE).

Demikian perkongsian Pensyarah Fakulti Juruukur Tanah dan Informasi Harta Tanah, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr. Fauziah Raji, 58, yang disahkan menghidap SLE pada 2005.

Katanya, keadaan kesihatan yang kurang baik itu berlaku semasa dia menyambung pengajian doktor falsafah (PhD).

“Saya mula risau apabila demam berterusan tetapi keputusan pemeriksaan yang dibuat tidak menemukan sebarang masalah. Selepas itu mata kanan pula kabur, namun menurut optimetris ia bukan berkaitan cermin mata.

“Untuk kepastian, saya berjumpa pakar mata dan kes kemudian dirujuk kepada pakar sendi yang meminta saya melakukan beberapa ujian kerana berkemungkinan menghidap SLE,” katanya.

Beliau ditemui dalam kempen #UnlockingLupus anjuran Persatuan SLE Malaysia (PSLEM) dan Persatuan Reumatologi Malaysia (MSR) baru-baru ini.

Yang hadir sama, Timbalan Pengarah Cawangan Penilaian Teknologi Kesihatan, Bahagian Perkembangan Perubatan, Dr. Izzuna Mudla Mohamed Ghazali; di samping Presiden PSLEM, Dr. Heselynn Hussein; Pakar Reumatologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr. Syahrul Sazliyana Shaharir.
Menurut Fauziah, dia terpaksa dimasukkan ke wad selama tiga minggu selain diberikan ubat steroid dan menjalani enam kitaran kemoterapi.

“Saya bersyukur kerana mata dapat diselamatkan. Sesekali sakit juga mengalami sakit sendi terutama pada lutut.

“Sakit itu boleh bertambah teruk jika makan makanan mentah seperti sushi dan ikan bakar,” katanya.

 

SLE sukar dikesan
Syahrul Sazliyana berkata, segelintir pesakit SLE tidak mengalami sebarang gejala lalu menyebabkan ramai menyangka mereka diserang penyakit misteri.

Katanya, SLE boleh berlaku tanpa gejala dan terus menyerang sel-sel darah hingga pesakit kekurangan sel darah putih, kuning atau platelet.

Tambahnya, pesakit lazimnya diserang demam berlarutan selama beberapa minggu selain sangat sensitif kepada cahaya matahari termasuk timbul ruam pada muka dan tangan.

“Oleh sebab penyakit ini membabitkan organ dalaman, ia sering disalah anggap sebagai penyakit misteri. Kadang-kadang ia boleh menyebabkan kegagalan organ seperti buah pinggang dan jantung,” katanya.

Syahrul Sazliyana menjelaskan, pesakit perlu menjalani ujian darah khas di samping ujian antibodi dan SLE boleh dikesan selewat-lewatnya dalam tempoh tiga bulan.

Katanya, walaupun SLE merupakan penyakit keturunan tetapi tidak semestinya diwarisi anak jika ibu bapa merupakan pembawa.

Tambahnya, penyakit itu lazim berlaku kepada mereka yang berusia antara 15 hingga 45 tahun.


Usah risau guna steroid
SLE tidak boleh disembuhkan tetapi boleh dikawal dengan menggunakan ubat-ubatan seperti streoid.

Syahrul Sazliyana berkata, pesakit tidak perlu risau kerana ubat steroid diberikan dengan pemantauan doktor.

“Kalau pesakit tidak mengambil ubat-ubatan itu, SLE boleh menyerang organ penting seperti buah pinggang dan jantung, seterusnya boleh membawa maut,” katanya.

Katanya lagi, ada pesakit yang berjaya menghentikan penggunaan steroid bagi merawat SLE, namun kebanyakannya masih perlu bergantung kepada ubat berkenaan dalam tempoh berpanjangan.

Tingkat kesedaran
Sementara itu, Izzuna Mudla berkata, dianggarkan sebanyak 43 kes SLE berlaku bagi setiap 100,000 orang di negara ini.

Katanya, penyakit auto imun itu menyerang tisu badan dan memberi kesan kepada sendi, kulit serta buah pinggang.

“Bagi kes yang tidak didiagnos atau dikesan, penyakit itu boleh menganggu kualiti hidup individu terbabit. Oleh itu, kesedaran mengenai SLE perlu ditingkatkan bagi memastikan penghidap mendapat rawatan sewajarnya,” katanya.

Kata Izzuna Mudla, pelbagai jenis rawatan boleh dijalani pesakit bergantung kepada tahap penyakit dialami dan keperluan mereka.


Pesakit perlu sokongan
Kebanyakan maklumat berkaitan SLE yang terdapat dalam internet adakalanya menakutkan.

Perkara itu diakui Heselynn sekali gus menyarankan orang ramai bertanya kepada doktor bagi mendapatkan informasi serta panduan tepat.

“Hidup dengan SLE bukan mudah, oleh itu sokongan penjaga dan ahli keluarga amat penting sama ada secara emosi atau psikologi.

“Hal itu kerana sering kali dipaparkan dalam media kononnya pesakit mengalami sakit misteri di samping terkena buatan orang. Kalau anda tahu mengenai penyakit ini, ia tidaklah menakutkan seperti yang digambarkan,” katanya.

Kata Heselynn, PSLEM yang ditubuhkan sejak 1995 aktif menganjurkan pelbagai aktiviti untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai penyakit itu.

Tambahnya, persatuan itu turut memiliki kaunselor untuk membantu pesakit berdepan apa sahaja cabaran di samping turut mengumpul dana bagi membiayai kos rawatan seperti pembedahan katarak dan penggantian sendi.

“Sesetengah pesakit tidak mampu membayar ubat-ubatan yang mahal. Kami juga menyediakan sistem perubatan untuk pesakit yang tinggal di kawasan pedalaman seperti di Sabah,” katanya. -UTUSAN

Apakah SLE:
-Penyakit kronik auto imun kompleks yang boleh merosakkan organ penting dalam jangka masa panjang dan membawa maut.
-Dianggarkan 5 juta orang mengalami SLE di seluruh dunia.
-90 peratus penghidap adalah wanita

 

Antara gejala SLE:
-Ruam
-Sakit sendi
-Keletihan
-Sakit badan
-Demam

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya