Johor Port lancar eksport tempurung biji sawit sulung ke Jepun - Utusan Malaysia

Johor Port lancar eksport tempurung biji sawit sulung ke Jepun

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Johor Port Berhad (Johor Port) melancarkan eksport tempurung biji sawit (PKS) bersijil FGV Palm Industries Sdn. Bhd. (FGVPI) ke Jepun buat pertama kalinya.

Menurut kenyataan, pengiktirafan itu menekankan komitmen teguh FGVPI terhadap amalan lestari dan mesra alam serta menetapkan standard tinggi untuk kualiti dan kelestarian produk mereka.

“Penghantaran sulung ini turut menekankan keupayaan Johor Port sebagai Pelabuhan Pelbagai Guna Gerbang Selatan dan kepakaran GBK International Sdn. Bhd. dalam perkhidmatan pergudangan dan pembersihan,” katanya.

FGVPI menyasarkan dua penghantaran sebanyak 20,000 tan metrik (MT) PKS bersijil setiap bulan ke Jepun dan memperkukuhkan komitmen mereka untuk memenuhi permintaan antarabangsa dengan produk lestari.

“Sasaran itu selaras strategi FGVPI mengembangkan kehadiran pasaran mereka dan menyumbang penyelesaian tenaga boleh diperbaharui global serta memimpin inisiatif “Waste to Worth; Harmonising Palm Biomass Value for a Sustainable Future” untuk meningkatkan pasaran Biomass global,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Johor Port Berhad, Md. Derick Basir berkata, kejayaan itu menunjukkan keupayaan mereka dalam mengendalikan kargo yang pelbagai dan khusus.

“Tempurung biji sawit sebahagian daripada kargo pukal kering kami dan tahun 2024 menjanjikan kargo pukal kering meningkat sebanyak lapan peratus sehingga kini (YTD) sehingga Mac 2024 berbanding tahun sebelumnya tahun ke tahun,” katanya.

Beliau berkata, Johor Port yakin dapat mengendalikan 15 peratus lebih banyak jumlah kargo pukal kering berbanding tahun 2023.

Dalam pada itu, Pengarah GBK International Sdn. Bhd., Louis Low berkata, pengalaman luas GBKI dalam pengendalian PKS dan rangkaian kukuhnya di pasaran Jepun akan dapat menyokong FGVPI dalam mengurus dan memasarkan PKS di Johor Port.

“Johor Port menunjukkan komitmen mereka mengekalkan standard tinggi dalam kualiti produk dan pengurusan logistik, sekali gus meningkatkan kualiti dan kebolehpercayaan penghantaran bersejarah ini,” katanya. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya