SC lancar inisiatif GROW - Utusan Malaysia

SC lancar inisiatif GROW

MENTERI Kewangan I, Datuk Seri Ahmad Maslan bersama Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Datuk Seri Awang Adek Hussin bercakap kepada media pada sidang akhbar sempena lawatan rasmi ke Suruhanjaya Sekuriti Malaysia Bukit Kiara. Utusan / SADDAM YUSOF
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Sekuriti (SC) melancarkan inisiatif GROW, program kerjasama baharu di bawah payung SCxSC.

Pengerusi SC, Datuk Dr. Awang Adek Hussin berkata, GROW diharap dapat menjadi platform untuk pembiayaan alternatif bagi meningkatkan pertumbuhan dalam sektor strategik dan kurang mendapat perkhidmatan

Katanya, GROW membentuk sebahagian daripada usaha SC untuk menjadikan SCxSC lebih tangkas dan disasarkan.

“Ia bertujuan untuk memudahkan perbincangan berasaskan tindakan untuk meningkatkan keberkesanan dasar dan mengarahkan sasaran pembangunan fintech dengan lebih baik.

“Tahun ini, GROW akan mengutamakan pertanian. Kami berharap untuk membina kesedaran mengenai pembiayaan alternatif untuk sektor pertanian, meningkatkan akses pembiayaan untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) berasaskan pertanian dan menggalakkan pelaburan dalam usahawan tani,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan pada Persidangan SCxSC Fintech yang bertemakan Memupuk Kewangan Inovatif di ibu pejabat SC di Bukit Kiara di sini semalam.

Sementara itu, beliau berkata, akses kepada kewangan adalah kunci kepada masa depan yang lebih cerah untuk pertanian, terutamanya kepada pekebun kecil dan usahawan pertanian yang ingin memodenkan pertanian dan memperkukuh penyelidikan dan pembangunan (R&D).

Beliau berkata, SC percaya pasaran modal boleh menjadi pemboleh dan pemecut yang berkuasa untuk membantu negara kita mencapai agenda keselamatan makanan.

“Saluran pembiayaan alternatif seperti pendanaan awam ekuiti (ECF) dan pembiayaan rakan kepada rakan (P2P) membolehkan pelabur yang mempunyai selera risiko yang lebih besar untuk menggerakkan modal terus kepada usahawan tani.

“Ini menyediakan lebih banyak pilihan untuk syarikat baharu dan dengan pertumbuhan tinggi untuk mengakses modal yang berkaitan dengan profil risiko perniagaan mereka,” ujarnya.

Awang Adek berkata, sejak diperkenalkan pada 2015, kedua-dua ECF dan P2P telah menyokong lebih 7,000 perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS), membantu mereka mengumpul lebih RM4.4 bilion.

“Daripada jumlah itu, hanya 600 PMKS berkaitan pertanian yang meliputi rantaian nilai huluan, pertengahan dan hiliran telah mengumpul hampir RM300 juta. Masih ada ruang untuk pertumbuhan,” ujarnya. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN