fbpx

Syor tolak tawaran Felda

Pengambilalihan FGV dikatakan bakal membantu proses pemulihan Felda. - GAMBAR HIASAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Pengarah-pengarah FGV Holdings Berhad (FGV) yang tidak berkepen­tingan mengesyorkan kepada para pemegang saham supaya menolak tawaran pengambilalihan mandatori tidak bersyarat oleh Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda).

Pengambilalihan melalui May­bank Investment Bank Berhad itu adalah untuk memperoleh semua baki saham biasa dalam FGV (tidak termasuk saham perbendaharaan) yang belum dipegang oleh Felda dan pihak-pihak yang bertindak bersama dengannya.

Ia termasuk semua saham FGV di bawah rancangan insentif jangka panjang (saham tawaran) dengan pertimbangan tunai sebanyak RM1.30 setiap saham.

FGV dalam satu kenyataan memaklumkan, pengarah-pengarah tidak berpentingan itu ialah Datuk Yusli Mohamed Yusoff, Datuk Mohd. Anwar Yahya, Datin Hoi Lai Ping, Dr. Moha­med Nazeeb P. Alithambi dan Dr. Nesadurai Kalanithi.

Jelasnya, mereka tidak bersetuju dengan cadangan dikemukakan oleh RHB Investment Bank, untuk menerima tawaran tersebut atas sebab-sebab berikut:
* Harga tawaran adalah tidak adil kerana ia berada di bawah nilai saksama oleh RHB Investment antara RM1.42 hingga RM1.60 setiap saham.

* Sejak 2019, pengurusan FGV telah melaksanakan program transformasi yang memfokuskan kepada peningkatan operasi dan pengukuhan tadbir urus dan pertanggungjawaban sejajar dengan status FGV sebagai syarikat senaraian awam.

* Menjadi syarikat senaraian awam, FGV akan memastikan ketelusan dan pelaporan dari masa ke semasa sebagai salah satu syarikat perladangan terbesar di dunia dari segi pengelua­ran minyak sawit mentah.

* Pada harga penawaran awam awal (IPO) RM4.55 sesaham dan kini ditawarkan untuk diperoleh pada harga RM1.30 sesaham.

“Dan dengan mempertimbangkan peningkatan yang signifikan terhadap kualiti aset perladangan FGV sejak IPO, para pengarah tidak berkepen­tingan tidak dapat dengan nurani yang jelas untuk mengesyorkan tawaran sebagai ‘Wajar’ kepada para pemegang saham minoriti FGV, yang juga termasuk pe­neroka dan pekerja Felda dan FGV,” katanya dalam kenyataan semalam.

Menurut kenyataan itu lagi, penambahbaikan yang telah dijalankan untuk meningkatkan kualiti aset ladang antara lain termasuk peningkatan profail umur dari 16.25 tahun pada 2012 menjadi 13.77 tahun pada 2019 melalui usaha penanaman semula yang agresif.

Ia melibatkan peruntukan sekitar RM5.3 bilion sejak 2012 untuk menampung kos penanaman semula, penambahbaikan perumahan pekerja, kos baja serta peningkatan saiz bank ta­nah sejak IPO dari 383,603 hektar kepada 429,230 hektar pada 2019 (tidak termasuk bank tanah yang dipegang di bawah usaha sama dan syarikat bersekutu).

Dalam kes ini, RHB Investment bertindak sebagai penasihat bebas tawaran tersebut.

Jelas kenyataan itu, RHB Investment berpendapat bahawa tawaran itu ‘tidak adil tetapi wajar’ berdasarkan penilaiannya terhadap tawaran mengesyor­kan pemegang saham untuk menerima tawaran tersebut.

KEWAJARAN TAWARAN
Penilaian RHB Investment mengenai kewajaran dan kewajaran tawaran adalah:
* Tawaran ‘tidak adil’ kerana harga tawaran lebih rendah dan mewakili potongan antara 12 sen (8.5 peratus) dan 30 sen (18.8 peratus) melebihi julat nilai per saham FGV yang diperoleh menggunakan kaedah penilaian bahagian antara RM1.42 dan RM1.60.

* Tawaran tersebut ‘wajar’ kerana:
a. FGV belum menerima cadangan alternatif untuk saham tawaran.

b. Felda dan pihak-pihak yang bertindak bersamanya mempunyai pegangan saham kolektif sebanyak 54.09 peratus (pada 15 Januari 2021) yang memberikan mereka kawalan terhadap perkara-perkara dan dapat menentukan hasil resolusi yang dicari dalam mesyuarat agung FGV.

c. Felda tidak bermaksud untuk mengekalkan status penyenaraian FGV dan sekiranya Felda berjaya, pemegang tidak akan dapat memperdagangankan sekuriti FGV di pasaran utama Bursa Malaysia Securities Berhad.

PEKELILING NASIHAT BEBAS
Serentak itu, FGV telah mengeluarkan Pekeliling Nasihat Bebas (IAC) kepada semua pemegang sahamnya berkaitan tawaran pengambilalihan tersebut.

Jelasnya, pemegang saham mempunyai tempoh sehingga 5 petang Selasa, 2 Februari 2021 untuk menerima tawaran, kecuali disemak atau diperpanjang sesuai dengan Peraturan Pengambilalihan, Penggabu­ngan dan Perolehan Wajib yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Tambah FGV, sebarang semakan atau perpanjangan tersebut akan diumumkan oleh Maybank Investment, bagi pihak Felda, sekurang-kurangnya dua hari sebelum tarikh tutup, dan pemberitahuan mengenai semakan atau perpanjangan tersebut akan diposkan kepada peme­gang saham dengan sewajarnya.

“FGV akan sentiasa melin­dungi kepentingan pemegang saham FGV dan kami akan membuat pengumuman yang relevan pada waktu sesuai sekiranya berlaku perkembangan material berkaitan perkara ini,” jelasnya. – UTUSAN

POPULAR

KOSMO! TERKINI