'Pengundi mentah pilih kerajaan mentah' - Utusan Malaysia

‘Pengundi mentah pilih kerajaan mentah’

ABDUL HADI AWANG

KUALA TERENGGANU: Negara tidak perlu terpengaruh dengan Barat yang lebih mengutamakan soal kelayakan usia pengundi berbanding faktor kematangan dalam membuat pemilihan menentukan kerajaan.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, untuk itu penangguhan pendaftaran pemilih automatik dan undi 18 tahun (Undi18) selepas 1 September 2022 mampu memastikan kerajaan yang dipilih rakyat dalam pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) merupakan sebuah kerajaan yang matang.

Malah katanya, dalam Islam ada menyentuh mengenai tahun kematangan dan tempoh itu tidak semestinya ditetapkan pada usia tertentu, sebaliknya boleh berlaku sama ada pada usia 16, 18 atau 25 tahun.

“Ada juga orang yang berusia 40 tahun pun tidak matang lagi, malangnya kita berpandu kepada konsep demokrasi Barat, iaitu pada usia dan bukan kematangan.

“Pas bersetuju (dengan penangguhan) itu kerana yang penting kita mahu rakyat yang matang memilih kerajaan yang matang. Kalau rakyat mentah akan memilih kerajaan mentah,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah Jumaat secara dalam talian di Masjid Rusila di sini hari ini.

Kelmarin, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyatakan pendaftaran pemilih automatik dan Undi18 dijangka hanya boleh dilaksanakan selepas 1 September 2022.

Pengerusinya, Datuk Abdul Ghani Salleh berkata, ia setelah menilai semula pelbagai kekangan dan isu yang telah menjejaskan perancangan dan persiapan awal badan itu.

Baru-baru ini, Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr. Rais Yatim memberi gambaran kelayakan mengundi pada pilihan raya umum di usia 18 tahun yang sepatutnya berkuat kuasa Julai ini tidak dapat diteruskan walaupun Dewan Rakyat sudah meluluskan Rang Undang-undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) 2019.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN