fbpx

20 Mei 2022, 3:04 am

  TERKINI

PM arah penghantaran vaksin dipercepat

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyampaikan ucapan dalam Majlis Sambutan Deepavali 2020 Peringkat DUN Gambir, Muar.-UTUSAN/ RAJA JAAFAR ALI
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

MUAR: Tan Sri Muhyiddin Yassin mengarahkan Kementerian Kesihatan agar penghantaran vaksin yang sepatutnya tiba pada Mac ini supaya dipercepatkan.

Perdana Menteri berkata, beliau telah mengarahkan dilakukan segera sama ada ia berkesan atau sebaliknya.

“Kalau hendak tunggu ujian macam vaksin biasa, mungkin dua tahun lagi tidak dapat bekalan. Saya sudah arahkan sama ada ia berkesan atau tidak berkesan agar dipercepatkan, jangan sampai rakyat marah Perdana Menteri.

“Jadi, saya minta kepada Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba untuk pesan kepada pembekal agar mempercepatkan penghantaran vaksin yang sepatutnya tiba Mac ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Majlis Sambutan Deepavali Dewan Undangan (DUN) Gambir di Dewan Muniandy, Sagil di sini hari ini.

Pada 27 November lalu, Perdana Menteri mengumumkan kerajaan telah menandatangani perjanjian pembelian awal vaksin dengan Pfizer bagi membolehkan negara mendapatkan 12.8 juta dos bekalan.

Dalam pada itu, Muhyiddin berkata, beliau juga telah mengarahkan Dr. Adham dan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin agar melakukan rundingan agar stok vaksin ditambah daripada 30 peratus kepada 60 hingga 70 peratus.

Katanya, perkara itu atas atas nasihat Kementerian Kesihatan dan sekiranya jumlah berkenaan dapat dipertingkatkan, maka ia lebih terjamin agar rakyat dihadapi virus Covid-19.

“Itu kalau mahu belanjakan, kerajaan terpaksa guna peruntukkan RM3bilion, sekarang kita belanja sudah RM2 bilion, tetapi vaksin tak sampai lagi.

“Kalau hendak tunggu ujian vaksin macam biasa, mungkin dua tahun tidak sampai lagi, saya arahkan sama ia berkesan atau tidak maka ia perlu dipercepatkan penghantarannya,” katanya.-UTUSAN ONLINE

POPULAR

KOSMO! TERKINI