Perang Gaza: Lebih 800 pegawai AS, Eropah tandatangan tentang

Perang Gaza: Lebih 800 pegawai AS, Eropah tandatangan kenyataan tentang kerajaan

GAMBAR edaran menunjukkan tentera Israel beroperasi di Khan Younis, di selatan Gaza.-AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

BAITULMUQADDIS: Lebih 800 pegawai yang sedang berkhidmat di Amerika Syarikat (AS) dan Eropah menandatangani satu kenyataan yang memberi amaran bahawa dasar kerajaan mereka mengenai perang Israel-Gaza melanggar undang-undang antarabangsa.

Kenyataan transatlantik yang salinannya diserahkan kepada BBC mengatakan pentadbiran mereka berisiko terlibat dalam salah satu malapetaka manusia paling teruk abad ini, tetapi nasihat pakar mereka diketepikan.

Ia adalah tanda terbaharu tahap perbezaan pendapat yang ketara dalam kerajaan beberapa sekutu Barat utama Israel.

Seorang yang menandatangani kenyataan itu, seorang pegawai kerajaan AS yang mempunyai pengalaman keselamatan negara lebih 25 tahun, memberitahu BBC tentang kebimbangan mereka.

“Suara kami yang memahami rantau ini dan dinamik tidak didengari.”

“Apa yang benar-benar berbeza di sini ialah kami tidak gagal untuk menghalang sesuatu, kami terlibat secara aktif. Itu pada asasnya berbeza daripada situasi lain yang saya ingat.

“Terdapat risiko yang munasabah bahawa dasar kerajaan kami menyumbang kepada pelanggaran serius undang-undang antarabangsa, jenayah perang dan juga pembersihan etnik atau pembunuhan beramai-ramai,” kata pegawai itu yang tidak mahu namanya disiarkan.

Kenyataan itu ditandatangani oleh penjawat awam dari AS, Kesatuan Eropah (EU) dan 11 negara Eropah termasuk United Kingdom, Perancis dan Jerman.

Kandungan kenyataan itu mengatakan Israel menunjukkan tiada sempadan dalam operasi ketenteraannya di Gaza yang mengakibatkan berpuluh-puluh ribu kematian orang awam yang boleh dicegah.

Selain itu, penyekatan bantuan yang disengajakan meletakkan beribu-ribu orang awam dalam risiko kebuluran dan kematian perlahan.

Identiti mereka yang menandatangani atau menyokong kenyataan itu belum didedahkan kepada umum dan BBC tidak melihat senarai nama berkenaan, tetapi memahami bahawa hampir separuh adalah pegawai yang masing-masing mempunyai sekurang-kurangnya satu dekad pengalaman dalam kerajaan.

Bekas duta Amerika ke Algeria dan Syria, Robert Ford memberitahu BBC bahawa penjawat awam yang berbeza pendapat dalam kerajaan tidak pernah berlaku sebelum ini.

“Ia unik dalam pengalaman saya melihat dasar luar dalam 40 tahun yang lalu,” katanya.

Dia menyamakannya dengan kebimbangan dalam pentadbiran AS pada 2003 mengenai risikan yang salah yang membawa kepada pencerobohan Iraq, tetapi berkata kali ini ramai pegawai yang tidak mahu berdiam diri.

“Masalah dengan perang Gaza sangat serius dan implikasinya sangat serius sehingga mereka rasa terpaksa didedahkan kepada umum,” katanya.-BBC

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya