FAM 'haramkan' Yazan Al-Arab

FAM ‘haramkan’ Yazan Al-Arab

TINDAKAN Yazan Al-Arab menendang pengadil dalam perlawanan Piala Malaysia pada 24 September lalu, adalah satu kesalahan yang amat serius.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Bekas pemain Selangor FC (SFC), Yazan Al-Arab ‘diharamkan’ daripada terlibat dengan sebarang aktiviti bola sepak di Malaysia ekoran tindakannya menyepak pengadil pada aksi suku akhir kedua Piala Malaysia, 24 September lalu.

Keputusan itu diumumkan Jawatankuasa Tatatertib Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) menerusi satu kenyataan, hari ini.

Pemain yang sudah ditamatkan kontraknya oleh ‘The Red Giants‘ didapati melanggar Artikel 51, perenggan 1(a) dan Artikel 59 Kod Tatatertib FAM kerana meluru ke arah pengadil sambil mengeluarkan kata-kata kesat kepada pengadil.

“Apabila pengadil memusingkan badan untuk pergi, pemain ini menarik bahu dan seterusnya menolak dengan daya yang berlebihan di bahagian dada pengadil (Pertuduhan 1) dan apabila selepas dilayangkan kad merah, pemain ini secara agresif menyerang dengan menyepak ke bahagian punggung kiri dan telah meludah ke arah pengadil (Pertuduhan 2).

“Pemain ini digantung empat perlawanan bagi Pertuduhan 1 dan digantung seumur hidup daripada terlibat dengan sebarang aktiviti bola sepak termasuk aktiviti-aktiviti pentadbiran, pengurusan dan kesukanan bola sepak serta aktiviti yang bersampingan dengannya di Malaysia bagi Pertuduhan 2,” kata jawatankuasa terbabit dan turut mengesahkan bahawa keputusan itu boleh dirayu.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN