44 pasukan meriahkan Liga Hoki Remaja 2023

44 pasukan meriahkan Liga Hoki Remaja 2023

PASUKAN Sekolah Sukan Bukit Jalil (SSBJ Thunderbolts) muncul juara saingan Divisyen Satu MJHL dan Piala TNB musim lalu. - MHC
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Liga Hoki Remaja Malaysia (MJHL) 2023 bakal membuka tirai secara rasmi bermula 3 Ogos hingga 19 Ogos dengan 28 pasukan lelaki dan 16 pasukan wanita berusia bawah 19 tahun akan merebut kejuaraan yang dipertaruhkan bagi musim ini.

Sebanyak 140 perlawanan akan berlangsung sepanjang liga dan musim ini juga menyaksikan empat venue bakal digunakan selaku venue rasmi dengan Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil merupakan venue bagi kategori Lelaki Divisyen 1 serta aksi final bagi semua kategori.

Stadium Hoki Bukit Serindit, Melaka, pula merupakan venue bagi Kategori Lelaki Divisyen 2, Zon Selatan dan Stadium Hoki Bertam, Pulau Pinang, bagi Kategori Lelaki Divisyen 2, Zon Utara sementara Stadium Hoki KPM Lembah Pantai, Kuala Lumpur bagi kategori Wanita.

Pertandingan itu juga akan menjadi platform bagi barisan kejurulatihan skuad remaja lelaki kebangsaan untuk menilai pemain yang mungkin boleh diserap masuk ke pasukan remaja kebangsaan sekaligus berpeluang untuk beraksi di Kejohanan FIH Hoki Piala Dunia Remaja Lelaki, Kuala Lumpur 2023 yang akan berlangsung pada 5 Disember hingga 16 Disember 2023.

Bagi Kategori Lelaki Divisyen Satu, penyertaan daripada dua pasukan yang muncul selaku Juara dan Naib Juara Divisyen dua (2022) iaitu DBKL HT dan SSBJ Junior menjadikan keseluruhan pasukan yang bersaing pada musim 2023 sebanyak 10 pasukan.

18 pasukan akan bersaing di saingan Lelaki Divisyen Dua sementara bagi Kategori Wanita, 16 pasukan telah dibahagikan kepada empat kumpulan dan empat pasukan dalam setiap kumpulan. Musim 2023 juga menyaksikan kelibat empat pasukan baru dalam Divisyen 2 Lelaki sementara tujuh pasukan baru bagi Kategori Wanita.

Dalam satu sidang media yang berlangsung hari ini, Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan KHM, Datuk Seri Dr. Anil Sandhu turut memperkenalkan Norakma Hashim selaku Pengarah Kejohanan dan akan dibantu oleh Penolong Pengarah Kejohanan iaitu P. Kuganeson.-UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN