Raja Bomoh, Puteri Zaleha didakwa di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh - Utusan Malaysia

Raja Bomoh, Puteri Zaleha didakwa di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh

IBRAHIM Mat Zin (dua dari kanan) hadir di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh bagi menghadapi dua pertuduhan hari ini.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

IPOH: Raja Bomoh atau Ibrahim Mat Zin yang tular dengan video ritual bersama seorang wanita dipercayai bagi menolak musibah bencana banjir Rabu lalu akan didakwa di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh di sini hari ini.

Difahamkan, turut dituduh bersama Ibrahim, seorang wanita dikenali Puteri Zaleha.

Kedua-dua mereka berdepan dua pertuduhan di bawah Seksyen 14 Enakmen Jenayah Syariah Perak 1992 kerana mencela dan menghina agama Islam dan Seksyen 16 Enakmen Jenayah Syariah Perak 1992 kerana menghina dan mengingkari pihak berkuasa agama.

Ibrahim yang memakai sut berwarna hitam dan bersongkok tiba di pekarangan Jabatan Kehakiman Mahkamah Syariah Perak sekitar pukul 11 pagi tadi.

Ibrahim Selasa lalu tular menerusi video berdurasi 25 minit yang memperlihatkan Raja Bomoh itu melakukan upacara yang bercanggah dengan ajaran Islam di Dataran JPS, Teluk Intan.

Menerusi rakaman tersebut, Ibrahim mendakwa upacara berkenaan adalah petua zaman dahulu dan meminta semua tempat surut air (tidak banjir) bukan saja di Teluk Intan tetapi seluruh Malaysia, seluruh kepulauan Melayu dan seluruh dunia.

Puteri Zaleha pula mendakwa tilikannya menunjukkan Teluk Intan akan ditenggelami banjir dan apa yang dilakukan itu bagi mengelak musibah bencana itu.

Dalam rakaman itu, Ibrahim dan Puteri Zaleha turut berdoa kepada Allah SWT di mana kelihatan di hadapan mereka ialah surah Yasin dan al-Quran. Turut kelihatan bahan seperti beras, kunyit, bunga dan pelbagai jenis daun.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya