fbpx

Kes 1MDB: Najib mahu Leissner diekstradisi ke Malaysia

NAJIB Tun Razak ketika sidang akhbar selepas membuat laporan SPRM di Putrajaya, semalam. - FOTO/FAISOL MUSTAFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu pihak berkuasa Malaysia membawa bekas pegawai bank Goldman Sachs, Tim Leissner ke negara ini untuk disoal siasat berkait skandal 1MDB.

Najib berkata, kehadiran individu berkenaan penting bagi membolehkan dirinya mendapatkan perbicaraan yang adil khususnya bagi kes 1MDB yang dihadapinya di mahkamah ketika ini.

Menurutnya, kehadiran individu ini (Leissner) adalah bukti yang amat penting bagi membantu membersihkan namanya daripada skandal kewangan 1MDB itu.

“Justeru, hari ini, saya dinasihat dan terpanggil untuk membuat laporan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Leissner supaya pihak berkuasa Malaysia boleh membawanya ke negara ini untuk disoal siasat.

“Pada tahun lalu, Leissner telah mengaku salah di mahkamah bahawa beliau pernah menyogok beberapa individu dari syarikat 1MDB dan kerajaan Malaysia yang nama-namanya tidak didedah secara umum.

“Akibat daripada pengakuan bersalah itu, syarikat Goldman Sachs bersetuju membayar ganti rugi sebanyak US$3.9 atau RM16.4 bilion kepada kerajaan Malaysia tahun lalu,” katanya pada sidang akhbar di lobi SPRM, di sini hari ini.

Malah, katanya, pada awal tahun ini, peguamnya berjaya memenangi kes di Amerika Syarikat untuk mendapat senarai nama dalam pengakuan Leissner.

Bagaimanapun, Najib berkata, kerajaan Amerika Syarikat melalui Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) telah membantah keputusan mahkamah Amerika Syarikat dan telah menghalang nama-nama tersebut didedahkan.

“Pada masa itu, seorang peguam dari syarikat guaman terkenal Brahman and Associates yang mewakili seorang lagi pengurus kanan Goldman Sachs, Roger Ng pernah mengeluarkan kenyataan media bahawa senarai nama tersebut adalah bukti ‘exculpatory’ atau ‘exculpatory evidence’ yang boleh membersihkan nama saya sebagai terlibat dalam penipuan 1MDB.

“Susulan itu, pada pertengahan tahun ini, barisan guaman saya juga pernah meminta mahkamah dan pihak pendakwaan untuk mendedahkan senarai nama tersebut tetapi usaha kami tidak kesampaian,” katanya.

Katanya, beliau juga amat pelik kenapa kerajaan Malaysia dan pihak pendakwaan seolah-olah tidak ingin mengetahui dan mengambil tindakan terhadap nama-nama pegawai 1MDB dan kerajaan yang telah disogok oleh Leissner.

Najib berkata, pihak peguamnya pernah cuba mendapatkan nama-nama pegawai yang disogok oleh Leissner melalui mahkamah namun, dihalang oleh DoJ.

“Sebab itu, kita tiada pilihan lain dan kita terpaksa meminta Peguam Negara untuk melakukan ekstradisi terhadap Leissner ataupun mendapatkan maklumat itu daripada pihak berkenaan di Amerika Syarikat,” katanya. – UTUSAN

POPULAR

KOSMO! TERKINI