fbpx

19 September 2021, 5:52 am

  TERKINI

AS terbit novel pengarang Malaysia

MUKA depan novel yang ditulis oleh Mansor Puteh (kiri).
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Penerbit Amerika Syarikat (AS), Emergent Press mengumumkan penerbitan novel  ditulis seorang pengarang yang juga pengarah filem dari Malaysia iaitu Mansor Puteh  bertajuk ‘Palestine Stories’.

Emergent Press dalam satu kenyataan memaklumkan, Mansor mengembara ke 40 negara dan kembali ke AS hampir setiap tahun untuk perniagaan dan festival filem. 

Katanya, Mansor lebih suka bergerak di tempat awam dan mendokumentasikan pengalamannya melalui video untuk menangkap pelbagai pandangan negara dan bergaul dengan orang asing dari Los Angeles ke New York City.

“Menurut penceritaan sebelum ini, Mansor dijemput mengambil bahagian dalam pelbagai acara di banyak negara untuk menunjukkan fiksyennya, termasuk di Khalil Pusat Kebudayaan Sakakini di Ramallah pada September 1999.

“Novel ini adalah sebuah kisah epik yang pada awalnya tidak dibayangkannya, tetapi menjadi karya budaya yang penting. Itu hanya bertujuan menjadi cerita sederhana mengenai keluarga Palestin tetapi menjadi sebuah kisah Palestin,” kata kenyataan itu. 

Menurutnya, Mansor hanya memerlukan tujuh minggu untuk menulis naskhah tersebut yang mempunyai lebih daripada 170,000 perkataan.

Novel ini akan diterbitkan pada tarikh yang ditetapkan di pertengahan Ogos 2021 dan boleh didapati di seluruh negara dan di beberapa negara terpilih. – UTUSAN ONLINE 

POPULAR

KOSMO! TERKINI

BERITA BERKAITAN