fbpx

6 Mei 2021, 8:58 am

  TERKINI

Harga minyak mengukuh, atasi kebimbangan situasi di India

GAMBAR HIASAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

LONDON: Harga minyak mengukuh selepas lebih banyak negeri di Amerika Syarikat (AS) melonggarkan sekatan pergerakan dan Kesatuan Eropah berjaya menarik lebih ramai pelancong.

Ia sekali gus membantu mengimbangi kebimbangan permintaan bahan bakar di India yang menunjukkan peningkatan kes Covid-19.

Niaga hadapan minyak mentah Brent naik 6 sen, atau 0.1 peratus kepada AS$67.62 (RM278.02) setong.

Niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) AS juga meningkat 5 sen atau 0.1 peratus lebih tinggi kepada AS$64.54 (RM265.36) setong.

Ketua CMC Markets Alpha, Ash Glover berkata, peningkatan permintaan yang optimis menjadi pendorong utama kenaikan harga minyak saat ini setelah New York memberi isyarat ekonomi AS bersedia untuk berkembang pada kadar terpantas dalam beberapa dekad.

“Harga minyak disokong oleh prospek kenaikan permintaan bahan bakar di AS dan Eropah, sementara New York, New Jersey dan Connecticut sedang berusaha mengurangkan masalah pandemik manakala Kesatuan Eropah bercadang untuk membuka sektor pelancongan kepada pelancong asing yang telah diberi vaksin.

“Ini akan meningkatkan perjalanan percutian ke wilayah pesisir dan mobiliti di bandar-bandar utama,” kata penganalisis ANZ Research dalam satu catatan.

Lima penganalisis menganggarkan secara purata bahawa inventori minyak mentah AS turun 2.2 juta tong pada minggu terakhir April. Inventori minyak meningkat pada dua minggu sebelumnya.

Kadar penggunaan kilang dijangka meningkat sebanyak 0.5 peratus minggu lalu, 85.4 peratus daripada jumlah kapasiti pada minggu berakhir 23 April.

Dolar yang lebih lemah berikutan pertumbuhan pengeluaran AS di luar jangka turut membantu peningkatan harga minyak. Ini menjadikan minyak lebih menarik bagi pemegang mata wang lain.

Jumlah jangkitan di India setakat ini meningkat hampir 20 juta, dengan lebih 300,000 kes baharu, yang dijangka mencapai permintaan bahan bakar di negara paling ramai penduduk dunia selepas China.

“Situasi India boleh menjejaskan pemulihan di barat, tetapi dengan pelaksanaan sekatan di seluruh negara, anggaran kerugian disebabkan permintaan yang tidak dapat dipenuhi sukar dijelaskan,” kata penganalisis tenaga Vanda Insights, Vandana Hari. – AGENSI