fbpx

11 April 2021, 3:29 pm

  TERKINI

Hanya 1 wakil Malaysia ke final Terbuka Switzerland

PEARLY Tan (kanan) dan M. Thinaah menumpaskan pasangan senegara untuk mara ke final Terbuka Switzerland.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Malaysia hanya memiliki satu wakil di pentas final kejohanan badminton Terbuka Switzerland menerusi beregu wanita, Pearly Tan-M. Thinaah manakala tiga lagi wakil negara terkandas di separuh akhir, hari ini.

Pasangan muda negara itu melakar kejutan dengan menyingkirkan rakan senegara yang juga pilihan kedua, Chow Mei Kuan-Lee Meng Yean dalam aksi tiga set 10-21, 21-14, 21-16 untuk mara ke final kejohanan berstatus Super 300 buat kali pertama.

Kejayaan itu menyaksikan mereka akan berdepan cabaran pilihan ketiga dari Bulgaria, Gabriela Stoeva-Stefani Stoeva yang melakar kejutan dengan menyingkirkan pilihan utama dari Thailand, Jongkolphan Kititharakul-Rawinda Prajongjai 21-16, 21-14.

Pasangan negara yang menghuni ranking ke-30 dunia itu akan berdepan pasangan Bulgaria yang berada di kedudukan ke-14 dunia itu buat kali pertama bagi meraih kejuaraan pertama mereka tahun ini.

Sementara itu, pasangan beregu lelaki yang juga pilihan utama kejohanan, Aaron Chia-Soh Wooi Yik gagal meneruskan kemaraan selepas tewas mengejut kepada pasangan bukan pilihan dari Jerman, Mark Lamfuss-Marvin Seidel 13-21, 21-13, 16-21.