Kos beli rumah lelong lebih murah? - Utusan Malaysia

Kos beli rumah lelong lebih murah?

RUMAH lelong antara pilihan pembeli rumah yang mahu memiliki rumah dengan harga lebih rendah. – GAMBAR HIASAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SEBELUM membeli rumah, pembeli perlu kenal pasti terlebih dahulu rumah apa yang sesuai untuk dimiliki mengikut saiz isi rumah dan kemampuan.

Golongan B40 terutamanya harus bijak dalam membuat pilihan untuk membeli rumah supaya tidak menyesal di kemudian hari.

Terdapat beberapa jenis rumah yang boleh dibeli seperti rumah yang belum siap dibina (under construction), rumah yang dibeli secara second-hand daripada tuan rumah (sub sale) dan rumah lelong.

Artikel kali ini akan menjelaskan tentang kelebihan dan kekurangan rumah lelong serta memberi panduan atau tips untuk memiliki rumah tersebut.

Untuk pengetahuan, rumah lelong ialah rumah yang dilelong oleh pihak bank disebabkan oleh kegagalan pemilik rumah untuk membayar ansuran pembiayaan rumah mereka.

Harga rumah lelong kebiasaannya jauh lebih murah berbanding dengan pasaran semasa.

Sekiranya tiada bidaan dalam sesi lelongan, harga bidaan akan diturunkan untuk sesi lelongan yang seterusnya.

Disebabkan rumah seperti ini dijual dengan harga murah, kebanyakan pembeli rumah di Malaysia menganggap hartanah lelong ini kurang nilainya berbanding rumah baharu atau hartanah sekunder.

Ada juga yang berpendapat pasti sesuatu yang buruk telah berlaku pada rumah tersebut dan mempunyai kerosakan struktur yang teruk.

Namun, rumah lelong sesuai untuk dibeli kerana jumlah pembeli rumah baharu yang tidak mampu membayar ansuran bulanan semakin meningkat lebih-lebih lagi setelah wabak Covid-19 melanda dunia sehingga menyebabkan banyak pembeli rumah baharu berdepan dengan masalah kewangan.

Memetik laporan gilahartanah.com, antara kelebihan rumah lelong ialah, ia boleh didapati dengan harga rumah lebih murah sehingga 20 hingga 30 peratus lebih murah daripada harga pasaran.

Selain itu, kadar komisen ejen hartanah untuk rumah lelong kebiasaannya lebih rendah berbanding beli rumah secara konvensional.

Pembeli yang berminat juga boleh membida rumah lelong dengan berapa sahaja harga yang anda diinginkan.

Jika kurang persaingan, anda mempunyai peluang besar untuk miliki rumah tersebut.

Bagi kekurangan rumah lelong pula, pembeli tidak dibenarkan melihat ruang dalaman rumah dan berisiko menanggung kerugian jika terdapat kerugian yang teruk.

Seterusnya, segala bayaran tertunggak seperti bil utiliti, cukai dan penyelenggaraan akan ditanggung sepenuhnya oleh pemilik baru.

Akhir sekali ialah masalah pemilik. Pembeli harus memastikan pemilik ataupun penyewa segera keluar daripada rumah lelong tapi kena ikut undang-undang, banyak prosedur yang perlu dibuat.

Bagi yang berminat untuk membeli rumah lelong, anda perlu buat perbandingan harga rumah yang nak dibeli dengan melihat akhbar atau laman web hartanah supaya tahu harga pasaran semasa rumah yang nak dibeli.

Anda juga boleh ambil kira faktor harga pasaran sewa dan jumlah pembayaran bulanan anda pada institusi kewangan rumah tu, sekiranya tujuan pembelian rumah lelong untuk tujuan pelaburan.

Selain itu, pastikan dulu sama ada anda layak membeli hartanah tersebut atau tak.

Ini kerana dalam beberapa kes, hanya orang Melayu dan status bumiputera sahaja yang layak membeli hartanah yang mempunyai sekatan kepentingan (selalunya dalam kes tanah pajakan).

Tip seterusnya, jangan beli sebarang hartanah tanpa melihat sendiri dengan mata kepala korang rupa bentuk rumah yang nak dibeli.

Dalam kebanyakan kes, hartanah lelong selalunya berkunci (tidak berpenghuni).

Dan ada juga dalam beberapa kes, masih ada yang tinggal di rumah tersebut.

Buatlah keutamaan kepada rumah yang tak berpenghuni. Ini kerana pihak institusi kewangan tidak bertanggungjawab untuk menyerah milikan kosong rumah tersebut kepada pembeli.

Terpaksalah anda sendiri nanti yang akan menghalau mereka yang tinggal di rumah tu, sekiranya anda berjaya beli rumah itu.

Pembeli juga perlu faham, rumah yang dibeli tidak akan dibaik pulih oleh institusi kewangan.

Jadi, tidak berbaloi untuk membeli rumah lelong yang murah, sedangkan anda terpaksa habiskan wang yang banyak untuk buat baik pulih.

Akhir sekali, pembeli perlu memeriksa tunggakan yang belum dibayar.

Dalam kebanyakan kes, institusi kewangan takkan bayar segala tunggakan pemilik premis terdahulu yang dilelong.

Antara tunggakan yang perlu diperiksa adalah tunggakan fi penyelenggaraan, cukai tanah, cukai pintu, bil elektrik, jabatan air Syabas atau Indah Water.

Dalam apa keadaan sekalipun, pembeli harus sediakan duit bagi membayar tunggakan-tunggakan di atas terlebih dulu, supaya tak timbul masalah di kemudian hari. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN