Ringgit jatuh akibat terlalu ramai warga asing?

Ringgit jatuh akibat terlalu ramai warga asing?

WARGA asing seolah-olah bebas menjalankan pelbagai jenis perniagaan di negara ini sehingga menjadi kaya raya.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SAUDARA PENGARANG,

SAYA begitu hairan membaca banyak laporan di dada akhbar mengenai kebebasan warga asing menjalankan pelbagai perniagaan sehingga boleh menjadi kaya raya. Tidak pula nampak tindakan bersungguh-bersungguh pihak berkuasa tempatan (PBT) dan Jabatan Imigresen untuk membasmi perkara ini hingga ke akarnya.

Adakah pihak berkuasa tidak kisah lagi warga asing menyalahgunakan permit kerja untuk berniaga?

Mustahillah pihak berkenaan tidak mengetahui perkara ini kerana ada sahaja warga asing yang berniaga secara terang-terangan di tengah bandar. Orang ramai juga pernah merakam lokasi warga asing berniaga di aplikasi TikTok.

Di kawasan-kawasan Bukit Bintang, Pudu, Chow Kit dan Kotaraya, begitu banyak peniaga warga asing terutama dari Bangladesh. Kawasan-kawasan ini sudah seperti Dhaka pada cuti umum dan hujung minggu.

Di bandar-bandar lain, lokasi yang menjadi pilihan adalah berdekatan stesen bas kerana warga asing suka berkumpul apabila bercuti.

Memetik satu laporan Utusan Malaysia mengenai seorang warga Bangladesh bernama Mohin yang masuk ke negara ini dengan permit buruh tetapi kini memiliki kedai runcit sendiri di Puchong, saya percaya mesti banyak lagi kes serupa ini di tempat lain.

Lambat laun jika dibiarkan tanpa tindakan, lebih ramai lagi warga asing akan masuk ke Malaysia dengan tujuan menjadi ‘bos.’ Mereka akan membuka kedai sendiri, bukannya ke negara ini sekadar untuk mencari kerja.

Entah-entah inilah salah satu punca nilai ringgit asyik merudum kerana berbilion wang gaji pekerja dan hasil keuntungan perniagaan dikirim ke negara mereka sendiri.-UTUSAN

PEMERHATI
Kuala Lumpur

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN