fbpx

15 Jun 2021, 8:51 am

  TERKINI

Kenal pasti tahap kecerdasan melalui pembelajaran

SELAIN pembelajaran tradisional di sekolah, ibu bapa perlu lebih kreatif memupuk minat anak-anak bagi menguasai subjek Matematik.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SAUDARA PENGARANG,

PENGALAMAN pelajar tahun satu yang mula memasuki sekolah secara maya sebelum ini berikutan landskap pembelajaran yang berubah merupakan satu pengalaman yang berbeza.

Guru perlu melakukan ujian kecerdasan bagi memastikan murid berada dalam kelompok kecerdasan yang sama agar memudahkan proses pengajaran dan pembelajaran.

Peranan guru dan ibu bapa juga berbeza dalam menyampaikan ilmu seperti Matematik supaya murid seronok belajar.

Terdapat banyak cara bagi menarik minat mereka seperti menggunakan dadu secara kreatif untuk belajar penambahan dan pengurangan.

Semasa bermain, cuba tambah lebih banyak dadu untuk meningkatkan kesukaran pengiraan dan memberi peluang kepada murid untuk lebih mahir dalam subjek Matematik.

Memasak adalah cara lain yang baik untuk ibu bapa mengajar anak mengenai pecahan dan perkadaran. Lihat resipi bersama anak dan bincangkan bagaimana anda dapat menambah atau menurunkan kuantiti, dengan soalan seperti, “Kami memerlukan 350 gram tepung untuk resipi ini; berapa banyak yang kita perlukan sekiranya membuat biskut ”.

Selain itu, bermain juga boleh menambah kecerdasan pelajar. Bergilir-gilirlah menjadi pekedai dan pelanggan serta menggunakan wang kertas dan duit syiling ‘palsu’ atau sebenar untuk membeli pelbagai barang.

Aktiviti simulasi ini secara tidak langsung dapat menarik minat anak-anak untuk belajar Matematik.

DR. SITI RAHAIMAH ALI
Ketua Jabatan Pengajian Pendidikan
Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI)

POPULAR

KOSMO! TERKINI