Terus boikot produk, syarikat sokong Israel - Duta Palestin

Terus boikot produk, syarikat sokong Israel – Duta Palestin

WALID ABU ALI
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR: Seluruh dunia terutama negara-negara Islam perlu terus memboikot syarikat-syarikat yang menyumbang dan menyokong jenayah perang dilakukan oleh Israel terhadap Palestin.

Ini kerana syarikat-syarikat tersebut secara tidak langsung dan langsung menyumbang kepada tindakan kejam Israel terhadap Palestin iaitu genosid (genocide) atau pembunuhan beramai-ramai.

Masyarakat dunia perlu memastikan peristiwa Nakba yang berlaku pada tahun 1948 yang berlaku sebelum ini di Palestin tidak berulang pada era ini.

Duta Palestin ke Malaysia, Walid Abu Ali berkata, masyarakat dunia perlu bersatu dan memberi harapan kepada masyarakat Palestin bahawa kesengsaraan berterusan selama 75 tahun akibat dari kekejaman rejim Zionis akan dihentikan.

Kata beliau, 70 peratus daripada jumlah mangsa dari serangan yang dilakukan oleh Israel adalah rakyat biasa yang tidak bersalah, namun rejim Zionis tetap enggan mengambil peduli dan tetap melakukan penjajahan.

“Apa sahaja langkah yang diambil untuk menyokong Palestin adalah amat dihargai termasuk tindakan memboikot apa sahaja produk Israel atau francais yang menyokong rejim Zionis telah meminimumkan kesengsaraan dihadapi oleh rakyat Palestin.

“Saya amat mengalu-alukan rakyat Malaysia, Palestin, negara-negara Arab, muslim dan semua yang percaya kepada hak manusia serta demokrasi untuk memboikot semua produk dan syarikat yang menyokong Israel,” katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di sini, hari ini.

Walid Abu berkata, sejak tiga minggu lalu masyarakat antarabangsa dapat melihat bagaimana kempen boikot yang dilakukan ke atas produk-produknya memberi kesan ekonomi kepada Israel. 

“Ini adalah tekanan yang dilakukan terhadap kerajaan Israel yang mengamalkan terrorism (keganasan) terhadap Palestin. Tindakan ini akan menyedarkan mereka bahawa jenayah yang dilakukan itu turut memberi kesan kepada ekonomi mereka juga,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, adalah menjadi tanggungjawab semua pihak memastikan kesedaran mengenai kempen boikot tersebut dapat dipertingkatkan.

“Apabila kita pergi beli mana-mana produk daripada syarikat yang menyokong Israel, ia menandakan kita menyokong tentera rejim Zionis menembak dan membunuh rakyat Palestin tidak bersalah.

“Ini adalah apa yang perlu difahami oleh seluruh masyarakat Malaysia, kita perlu tingkatkan kesedaran mengenai perkara ini,” katanya.

Walid Abu berkata, sokongan Malaysia terhadap Palestin tidak akan boleh dipersoalkan kerana ia merupakan antara sokongan besar yang diterima sejak berdekad lamanya.

“(Saya percaya) Malaysia akan terus memberi sokongan kepada Palestin. Apa yang Israel sedang promosi sekarang hanyalah satu bentuk propaganda kerana ketika ini semua rakyat Palestin sudah bersatu.

“Malaysia boleh memainkan peranan meyakinkan komuniti antarabangsa supaya kesengsaraan dihadapi oleh rakyat Palestin dapat dinoktahkan. Kami amat memerlukan sokongan semua untuk hentikan kekejaman Israel.

“Kami memperjuangkan kemerdekaan dan kebebasan daripada Israel, sokongan Malaysia daripada segi politik dan ekonomi amat dihargai,” tambahnya.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya