Tragedi Batang Kali berpunca dari kegagalan cerun akibat hujan lebat

Tragedi Batang Kali berpunca dari kegagalan cerun akibat hujan lebat

Batang Kali
KEJADIAN tanah runtuh di Tapak Perkhemahan Father’s Organic Farm dekat Batang Kali, Selangor pada 16 Disember 2022 yang mengorbankan 31 orang.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA: Tragedi tanah runtuh di Batang Kali, Selangor yang mengorbankan 31 nyawa pada 16 Disember tahun lalu berpunca daripada hujan lebat yang kemudiannya menyebabkan kegagalan cerun.

Perkara itu diperakui menerusi Laporan Siasatan Berkaitan Tragedi Tanah Runtuh di Batang Kali, Selangor yang dibentangkan pada Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat (JPBP) Bilangan 2, hari ini.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, kegagalan cerun itu menyebabkan tapak perkhemahan meliputi Kawasan Hill View, Farm View dan River Side tertimbus dengan sisa runtuhan tanah sehingga menyebabkan kerosakan harta benda dan kehilangan nyawa.

Beliau berkata, hasil analisis forensik mendapati kejadian hujan adalah faktor pencetus utama tragedi runtuhan itu.

“Analisis mendapati kombinasi jumlah hujan major (Major Rainfall Kumulatif) bagi tempoh lima hari dan hujan Anteseden (Anteseden Rainfall) kumulatif 30 hari dikesan sebelum runtuhan berlaku yang mana masing-masing 118.6mm dan 444.8mm,” katanya.

Katanya, siasatan lanjut juga tidak menemui sebarang bukti kukuh menunjukkan aktiviti antropogenik sebagai salah satu faktor penyumbang kepada kejadian tanah runtuh itu.

Ahmad Zahid berkata, laporan penuh JKKTR ini boleh diakses oleh orang ramai melalui laman sesawang Nadma, https://www.nadma.gov.my, mulai 10.00 pagi tadi.

Menurutnya, mesyuarat pada hari ini turut membincangkan keputusan oleh Jemaah Menteri pada 12 April 2023 yang bersetuju supaya laporan siasatan berkaitan tragedi tanah runtuh itu diumumkam kepada orang awam.

“Susulan itu, Jawatankuasa Kumpulan Kerja Tanah Runtuh (JKKTR) ditubuhkan bagi menjalankan kerja penyiasatan tanah runtuh ini berdasarkan kepada Pelan Induk 2023 dan keputusan Jemaah Menteri.

“Jawatankuasa ini diketuai Cawangan Kejuteraan Cerun, Jabatan Kerja Raya (JKR) Malaysia, serta agensi-agensi teknikal lain seperti Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG), Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM).

“Turut serta dalam jawatankuasa itu termasuk Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia), Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan badan-badan professional yang dilantik,” katanya.

Katanya, laporan forensik yang disediakan oleh JKKTR telah dimajukan kepada Kementerian Kerja Raya (KKR) dan Kerajaan Selangor untuk dinyahklasifikasi bagi membolehkan hasil siasatan berkenaan dicapai oleh orang awam.

Jelasnya lagi, Kerajaan Selangor bersetuju untuk menyahklasifikan laporan tersebut pada 5 Okt 2023 dan laporan berkenaan telah diserahkan kepada Nadma pada 12 Oktober 2023 untuk tindakan lanjut.

Kejadian tanah runtuh di tapak perkhemahan Father’s Organic Farm di Batang Kali pada 16 Disember 2022 adalah kejadian kedua terbesar melibatkan jumlah mangsa maut selepas runtuhan Kondominium Highland Towers pada 1992 yang mengorbankan 48 nyawa.

Tragedi pada kira-kira pukul 2.30 pagi itu, membabitkan 92 mangsa, dengan 61 daripadanya terselamat manakala 31 lagi terkorban, selepas berlaku runtuhan tanah hingga menimbus kawasan perkhemahan. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya