MDEC buka peluang pekerjaan menerusi Pemangkin IP360 Metaverse - Utusan Malaysia

MDEC buka peluang pekerjaan menerusi Pemangkin IP360 Metaverse

MAHADHIR AZIZ
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR: Festival Kandungan Digital Malaysia 2023 (MYDCF) yang dianjurkan oleh Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) menghimpunkan peminat kandungan digital, pencipta dan peneraju industri selain membuka peluang pekerjaan dalam bidang itu.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif MDEC, Mahadhir Aziz berkata, sektor ini menjana RM5 bilion yang berkembang pesat setiap tahun sekali gus mewujudkan 10,000 pekerjaan berkemahiran tinggi terutamanya dalam kalangan rakyat Malaysia.

“Dalam sektor ini, 90 peratus tenaga kerja terdiri daripada rakyat Malaysia tempatan, dan ia telah menghasilkan kandungan yang boleh dikenali seperti Upin & Ipin, Boboiboy, Mechamato, Ejen Ali, dan Didi.

“Sudah tentu, ia sejajar dengan Malaysia Digital (MD), inisiatif strategik negara, dan Program Pemangkin Digital Malaysia (PEMANGKIN) yang memainkan peranan penting dalam komitmen kami untuk mengembangkan ekonomi negara,” katanya.

Jelasnya, kerajaan menyokong penuh inisiatif ini dengan tambahan RM12 juta dalam pembiayaan yang digunakan untuk memulakan gelombang hak intelek (IP) seterusnya yang boleh tinggal secara asli di Metaverse. 

Tambah  Mahadhir, IP dan aset digital ini akan menggunakan teknologi web3 dan menggalakkan, serta merangsang, jenama untuk memasuki dunia Metaverse.

MDEC juga mengumumkan bahawa 14 kerjasama telah diwujudkan dengan pelbagai studio dari Malaysia dan seluruh rantau, menandakan permulaan 3 kolaborator dan rakan kongsi yang berminat dalam ekosistem ini demi mencapai ekosistem digital negara yang berkembang maju.

Festival Kandungan Digital Malaysia (MYDCF) 2023 yang berlangsung dari 27 September hingga 1 Oktober ini merupakan sebahagian daripada Ekspo Digital Malaysia 2023 (MDX 2023) yang diadakan selama enam minggu berturut-turut untuk meraikan ekonomi digital Malaysia. 

Festival tersebut disertai oleh pemain utama daripada industri kandungan digital  seperti pencipta permainan, studio animasi, pelukis komik digital dan perintis dalam teknologi seperti VR/XR dan metaverse.-UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya