JPJ laksana Operasi Khas Motosikal besar-besaran - Utusan Malaysia

JPJ laksana Operasi Khas Motosikal besar-besaran

OPERASI besar-besaran dilakukan JPJ sehingga 30 September ini.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR : Operasi Khas Motosikal secara besar-besaran akan dilakukan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi menumpukan kesalahan jalan raya di seluruh negara bermula semalam hingga 30 September ini.

Pelaksanaan ini dilakukan selepas 2,672 kadar kematian melibatkan penunggang dan pembonceng motosikal atau hampir 70 peratus direkodkan dalam tempoh Januari hingga Mei tahun ini.

Operasi berkenaan dilakukan di beberapa lokasi di Shah Alam, Cyberjaya, Petaling Jaya dan Subang Jaya bermula pukul 4 petang hingga 7 malam tadi.

Pengarah Kanan Penguatkuasa JPJ, Datuk Lokman Jamaan memberitahu, berlaku peningkatan yang membimbangkan ekoran angka 16 peratus kadar kematian direkodkan bagi tempoh suku ketiga dan keempat pada tahun ini melibatkan nahas jalan raya.

“Sehubungan itu, operasi ini untuk membudayakan pematuhan undang-undang serta memupuk rasa bersalah apabila melakukan pelanggaran peraturan- peraturan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) dan Kaedah – Kaedah di bawahnya,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas mengetuai Operasi Khas Motosikal di Taman Puchong Perdana di sini, hari ini.

Kata beliau, sebanyak 1,302 motosikal diperiksa dan 642 notis saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan jalan raya.

“Kesalahan yang paling tinggi direkodkan adalah melibatkan kesalahan tiada Lesen Kenderaan Motor (LKM) dan tiada perlindungan insurans yang mencatatkan sebanyak 136 kesalahan atau 16 peratus.

“Sebanyak 205 buah motosikal juga disita sepanjang operasi yang dilakukan pada hari ini,” jelasnya.

Beliau berkata, pelaksanaan operasi khas itu berdasarkan kaedah risikan atau penyamaran di 23 lampu isyarat di lokasi tumpuan, sekatan jalan raya (SJR) dan ‘snap check’ membabitkan laluan motosikal.

“Dalam usaha meminimumkan kadar kemalangan, JPJ mengambil tindakan penguatkuasaan bagi mendidik pengguna supaya mematuhi peraturan dan berhemah semasa berada di jalan raya.

“Justeru, penunggang dan pemboceng perlu mengubah sikap dengan tidak melakukan kesalahan seperti melanggar lampu isyarat, cuai keluar masuk simpang dan berlumba.-UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN