Jangan polemik isu agama

Jangan polemik isu agama

AL-SULTAN ABDULLAH RI’AYATUDDIN AL-MUSTAFA BILLAH SHAH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Yang di-Pertuan Agong, al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin al-Mustafa Billah Shah mengingatkan rakyat supaya tidak menjadikan isu agama sebagai polemik dan perbalahan politik.

Dalam titah diraja sempena ulang tahun hari keputeraan rasmi Seri Paduka baginda bagi tahun 2023, baginda bertitah supaya semua pihak menghormati kedudukan agama Islam sebagai agama persekutuan seperti termaktub dalam Perkara 3, Perlembagaan Malaysia.

Pada masa sama, baginda bertitah agar semua pihak menghormati kedudukan raja-raja Melayu sebagai ketua agama Islam.

“Namun demikian, agama-agama lain masih boleh diamalkan dengan aman dan damai. Semangat penuh tole­ransi rakyat Malaysia dalam kemaj­mukan yang ada sebenar­nya adalah asas kekuatan utama negara,” titah baginda.

Baginda selanjutnya bertitah, bagi membina sebuah negara yang gagah perkasa, maju jaya, berwibawa dan bermaruah, semua pihak hendaklah membuang agenda retorik perpecahan.

“Sebaliknya, bersatu hati untuk mengemudi negara ke arah pembentukan masa depan yang lebih baik.

“Beta ingin mengajak barisan kepemimpinan negara untuk terus berkhidmat setulus hati dan meningkatkan usaha membentuk sistem pentadbiran negara yang cekap, mesra rakyat dan berintegriti demi untuk membela masa hadapan rakyat beta dan negara yang bertuah ini,” titah ba­ginda.

Dalam masa sama, baginda bertitah, Malaysia mempu­nyai potensi yang sangat besar untuk menjadi sebuah negara yang maju dan disegani.

“Malaysia telah dilimpahi dengan nikmat keamanan, kepelbagaian sumber dan modal insan yang berkualiti serta mempunyai semangat juang yang tinggi. Sebenarnya, kekuatan utama negara ini adalah merupakan rakyatnya.

“Rakyat Malaysia amat mencintai kedamaian, keharmonian dan kesatuan dalam kehidupan seharian serta menerima kemajmukan yang wujud dengan penuh toleran,” titah baginda. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya