Penduduk beraya dengan air ‘teh o’ - Utusan Malaysia

Penduduk beraya dengan air ‘teh o’

Penduduk air
menunjukkan bekas tong air keruh dan berkeladak itu dekat rumahnya di Kampung Sungai Leman, Sekinchan, di Sabak Bernam, Selangor.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SABAK BERNAM: Lebih 300 penduduk Kampung Sungai Leman, Sekinchan di sini, rungsing dengan bekalan air keruh seperti ‘teh O’ yang dihadapi mereka sejak awal sambutan Aidilfitri, Sabtu lalu.

Keadaan itu menimbulkan kesulitan terutama mengenai tahap kebersihan air dan terpaksa menggunakan air mineral ketika musim perayaan ini.

Penduduk, Shahrin Azhar, 31, berkata terkejut melihat perubahan warna air itu yang keruh dan berkeladak ketika menadahnya pada tong di tandas dan masalah yang berlarutan sejak lima hari lalu itu dikesan pada tengah hari awal Syawal.

“Saya kemudian cuba mencuci tong itu dan menggunakan penapis air di luar rumah. Namun, warna air itu tetap sama biarpun pada awalnya kelihatan jernih, ketika membuka paip,” katanya ketika ditemui.

Bagi peniaga makanan, Atikah Nakmat, 33, masalah itu menyebabkan penduduk terpaksa bergantung kepada air mineral untuk kegunaan harian dan minuman.

“Saya juga perlu membeli air itu bagi penyediaan kuih peneram yang dijual di Pasar Sekinchan. Kos yang diperuntukkan berjumlah RM60 sehari dan saya berisiko menanggung kerugian jika keadaan ini berterusan,” ujarnya.

Warga emas, Surati Tamiran, 68, pula berkata, penduduk turut bimbang sekiranya air berkenaan tercemar dan tidak selamat digunakan.

“Jika tidak selamat, kami berisiko menghidap masalah kesihatan antaranya batuk dan sakit kerongkong. Selain itu, masalah air keruh menyebabkan kebanyakan baju yang dicuci bertukar kekuningan.

Sehubungan itu, beliau meminta pihak berwajib menyelesaikan segera masalah berkenaan terutama keluarga yang mempunyai bayi dan kanak-kanak.

Sementara itu, Pengurusan Air Selangor Sdn. Bhd. (Air Selangor) memaklumkan akan mengeluarkan kenyataan berkaitan perkara berkenaan dalam tempoh terdekat. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN