Belanjawan 2023: Agensi kerajaan giat menyiasat salah laku termasuk Pandora Paper - Utusan Malaysia

Belanjawan 2023: Agensi kerajaan giat menyiasat salah laku termasuk Pandora Paper

ISU Pandora Papers yang didedahkan dua tahun lalu membabitkan ahli perniagaan dan ahli politik Malaysia belum ada jawapan.

KUALA LUMPUR: Semua agensi kerajaan termasuk Lembaga Hasil Dalam Negeri (LDHN), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang giat menyiasat salah laku rasuah dan termasuk nama-nama yang terkait dalam Pandora Paper. 

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, LHDN juga akan terus menyiasat kekayaan luar biasa bagi memerangi jenayah rasuah daripada terus membarah.

Jelasnya, Kerajaan Perpaduan dengan tegas akan melaksanakan reformasi institusi dan tatakelola baik bagi menghapus segala ruang yang boleh mewujudkan amalan rasuah dan penyelewengan yang sistemik. 

“Saya mahu buktikan ada seorang anak Melayu yang menggunakan kuasanya menjaga dan berjuang untuk rakyat negara ini. Saya mahu buktikan seorang yang beragama Islam akan dihormati dan dipercayai kerana prinsipnya menegakkan keadilan dan kebenaran.

“Rakyat sudah tidak sabar mahukan perubahan, saya juga tidak sabar untuk lakukan anjakan pembaharuan supaya urusan Kerajaan akan lebih pantas, mudah dan telus,” katanya ketika pembentangan Belanjawan 2023. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN