Tanah PDC belum dibangunkan diguna tanam bangkai babi

Tanah PDC belum dibangunkan diguna tanam bangkai babi dijangkiti ASF

CHOW Kon Yeow (tengah) dalam sidang akhbar berkenaan isu-isu semasa di George Town, Pulau Pinang hari ini.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

GEORGE TOWN: Tanah-tanah milik Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) yang masih belum dibangunkan akan digunakan untuk menanam bangkai babi yang dijangkiti wabak demam babi Afrika (ASF).

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, lokasi penanaman karkas babi itu juga jauh daripada penempatan penduduk bagi mengurangkan impak terhadap orang ramai.

“Kita ada kerjasama dengan PDC yang mana PDC memang ada tanah yang masih belum sedia untuk dijual, jadi kita cari tanah yang sesuai untuk ditanam karkas babi ini.

“Cara begini diharapkan dapat kurangkan impak kepada alam sekitar, kalau kita nampak di tepi jalan ada pegawai yang memakai pakaian peralatan pelindung diri (PPE), jangan risau kerana mereka sedang menjalankan tugas,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Jumaat lalu, Pulau Pinang mengisytiharkan wabak ASF sebagai ‘bencana’ selepas lebih 25,000 babi dijangkiti ASF dan setakat ini 11 buah ladang dikesan positif wabak berkenaan.

Setakat semalam, kira-kira 4,000 ekor babi dari tiga buah ladang telah dimusnahkan sepenuhnya dan pemusnahan babi di ladang-ladang yang sah dijangkiti akan dilaksanakan secara berperingkat.

Berdasarkan data bancian Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) negeri, terdapat 124 ladang ternakan babi di Pulau Pinang membabitkan jumlah keseluruhan 267,348 ekor babi.

Menurut Kon Yeow, cara pembakaran babi yang dijangkiti tidak sesuai dijalankan memandangkan jumlah babi yang dikesan dijangkiti ASF adalah banyak.

Dalam pada itu, Kon Yeow berkata, bekalan babi untuk kegunaan penduduk di Pulau Pinang masih mencukupi walaupun terdapat ladang yang terjejas akibat wabak ASF.

”Kita adalah pengeksport babi, memang ada sedikit terjejas (eksport) akibat wabak ini kerana kita tidak boleh bawa keluar bekalan babi ini.

”Namun, untuk kegunaan tempatan masih mencukupi kerana kita ada lebihan bekalan buat masa ini,” katanya. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN