fbpx

Purata 77 orang bunuh diri setahun di Pulau Pinang sejak 3 tahun lalu

MOHD. SHUHAILY Mohd. Zain dalam sidang akhbar di IPK Pulau Pinang di Georgetown, hari ini.

GEORGETOWN: Secara purata seramai 77 orang di Pulau Pinang membunuh diri setahun dalam tempoh tiga tahun lalu iaitu antara 2020 hingga tahun ini setakat Mei lalu.

Daripada jumlah itu, seramai 78 orang membunuh diri pada 2020; 114 (2021) dan 41 (setakat Mei tahun ini) menjadikan jumlah keseluruhannya seramai 233 orang.

Menurut Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd. Shuhaily Mohd. Zain, daripada statistik itu pula, sebanyak 20 kes bunuh diri dengan cara terjun dari jambatan yang mendapat perhatian meluas ketika ini berlaku sepanjang tiga tahun lalu dengan tujuh kes dicatatkan tahun ini setakat Mei lalu.

“Kesemua kes bunuh diri ini adalah di bawah bidang kuasa polis menerusi siasatan mati mengejut (SDR) yang mana tidak ada satu kes pun yang terlepas daripada siasatan,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Berhubung kekerapan kes bunuh diri dengan terjun dari Jambatan Pulau Pinang yang menjadi perhatian ketika ini, Mohd. Shuhaily berkata, pihaknya turut menubuhkan satu unit tindakan khas melibatkan anggota trafik untuk meronda di kedua-dua buah jambatan dalam usaha mencegah tindakan tersebut.

Dalam masa sama jelas beliau, pihaknya turut membawa isu itu kepada pengetahuan Kerajaan Negeri Pulau Pinang selain bekerjasama dengan beberapa pihak lain termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dalam mencari penyelesaian kepada insiden tersebut.

“Kes bunuh diri ini adalah isu sensitif termasuk kepada keluarga mangsa dan adalah sukar untuk kita menyatakan motif tindakan itu diambil sama ada masalah peribadi, tekanan keluarga atau wang.

“Lebih perhatian dan kekerapan laporan bunuh diri dengan terjun dari Jambatan Pulau Pinang juga boleh menyebabkan lebih ramai untuk mencuba bunuh diri dengan cara terjun dari situ,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut berterima kasih kepada pihak berkuasa lain khususnya yang menjalankan operasi mencari dan menyelamat seperti Pasukan Polis Marin Wilayah 1; Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM); Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) dan orang awam seperti nelayan serta kumpulan pemancing.

Menurutnya, Pasukan Polis Marin Wilayah 1 yang berpangkalan di Batu Uban di sini misalnya, meskipun mempunyai tugas hakiki mengawal keselamatan laut negara yang luas iaitu dari pesisir pantai Selangor hingga ke Perlis, namun tetap dikerahkan untuk mencari mangsa terjun.

Malah jelas beliau, sepanjang tiga tahun lalu, Pasukan Polis Marin Wilayah 1 berjaya menyelamatkan sekurang-kurangnya 10 mangsa terjun.

“Dalam masa sama, Pasukan Polis Marin Wilayah 1 juga berjaya membuat rampasan bernilai kira-kira RM1.3 juta melalui Op Kontraban dalam tempoh antara Januari hingga Mei lalu.

“Ini menunjukkan walaupun dalam kesibukan menguatkuasakan undang-undang di perairan negara, pasukan Polis Marin masih komited dalam menjalankan operasi Carilamat (SAR) melibatkan mangsa bunuh diri di Jambatan Pulau Pinang,” katanya. – UTUSAN

BERITA BERKAITAN

Menarik di Kosmo!